Elkezdődött a Sáfrik-féle malom felújítása
Gazdaság

Elkezdődött a Sáfrik-féle malom felújítása

A műemlék rendbetételére a Halasi Média és Kultúra Kft. nyert 110 millió forintot. A cél a malom őrlőképességének visszaállítása, és egy új közösségi tér kialakítása. A munkálatok a tervek szerint a jövő nyár elejére befejeződnek. Sáfrik-féle szélmalom felújítása, kiállító-és alkotóház kialakítása című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00009) során valósul meg, forrását az Európai Regionális Fejlesztési alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 100 százaléka, az összköltség 110.500.000 Ft.

A kiskunhalasi Sáfrik szélmalom a feljegyzések szerint az 1860-as években épült. 1913 és 1930 között többször átalakították, így lett felülhajtós. 1945-ig Sáfrik József molnár tulajdonában volt. 1965-ben a műemlékvédelmi hatóság komolyabb összeget fordította malom felújítására. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott a belül vályog, kívül pedig téglaborítású malom állapota, a pályázatnak köszönhetően mos lehetősége nyílik Kiskunhalasnak arra, hogy komoly felújítás történjen.

Készül az új közösségi tér alapja

Dervaderics-Kurucz Brigitta a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési, Üzemeltetési és Főépítészi Osztály fejlesztési-és beruházási csoportvezetője elmondta, a kivitelezők visszaállítják a malom őrlőképességét. A közvetlen környezetében kialakítanak egy közparkot, új közösségi tereket hoznak létre.  A kivitelezők már felállították a külső állványzatot, így megkezdődhetett a Kölcsey és a Szélmalom utca sarkán álló, műemléki védelem alatt lévő malom felújítása.

Bognárné Dr. Nagy Éva önkormányzati képviselő elmondta, ez a projekt része Kiskunhalas turisztikai fejlesztési koncepciójának. A Csipkeház, a városházi kilátó, a Csetényi Park, valamint a helyreállított Sáfrik –féle szélmalom mind olyan látnivaló, amelyért megéri eljönni Kiskunhalasra. A képviselő hozzátette, az ideérkező látogatók számára nem csak a malom, a mellette kialakított épület is sok információt, élményt kínál. Az építési munkálatok már 2020 tavaszára befejeződnek, a teljes projekt zárása a nyár folyamán történik meg.