(►) Emelkedő ingatlanárak
Gazdaság

(►) Emelkedő ingatlanárak

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik most keresnek telket, vagy lakást, házat szeretnének vásárolni. Az elmúlt egy évben 15-20 %-os áremelés történt térségünkben. Amiért eddig 18 milliót kellett fizetni, most bőven húszmillió forint feletti összeget kérnek érte az eladók.

Mostanában nem nagyon lehet alkudni-mondja Dr. Szöllősy-Serfőző Melinda ingatlanközvetítő. A szakember szerint olyan magas a kereslet a lakások, házak iránt, hogy az eladók emelt árat kérnek és nem is nagyon engednek belőle.

Nagyon megugrott a kereslet, jelenleg is több budapesti ügyfél érdeklődik a helyi ingatlanok iránt. Érződik a családtámogatási programok hatása is, sokan szeretnének költözni, bővíteni. Jelenleg sokkal nagyobb a keresleti arány, mint a kínálat, ez okozza az áremelkedést.

Hasonló véleményen van a 31 esztendeje ingatlanközvetítéssel foglalkozó Gyöngyi László is. Tapasztalata szerint ez az emelkedés az elmúlt 5-6 évre visszatekintve ugyan így jellemző volt.

Mindig van egy elvárt ár, amelyet a vevő szeretne kapni az ingatlanáért, természetes, hogy ha mindeni többet szeretne kapni, ez tovább gyűrűzik. Ilyenkor, ha sok az eladó ház, lakás akkor kénytelen ebből engedni az eladó, most azonban nem ez a helyzet. Lakásból szinte alig van most eladó. A házak esetében is előfordul, hogy legalább húsz százalékkal többet remél érte az eladó, mint a reális értéke. Persze a kereslet és a kínálat egyensúlya mindig változik, és ez hatással van az egész ingatlanpiacra. Alkudni lehet, de nem érdemes nagy engedményekben reménykedni.

A szakemberek a Halas Televízió Híradójában osztották meg a véleményüket a nézőkkel.