Heteken belül indul a próbaüzem a HALASPACK Bt-nél
Gazdaság

Heteken belül indul a próbaüzem a HALASPACK Bt-nél

Tavaly januárban indult a Halaspack Bt-nél az a projekt, melynek eredményeképpen a jövőben a gyártáshoz használt ragasztóanyagot is a cég állítja elő. A GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című program keretében a cég 353,07 millió Ft feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az 504,38 millió  Ft-os fejlesztés megvalósításához.

A projekt során egy korábban üresen álló raktárépületben került elhelyezésre egy olyan egyedi technológia, amelyet a német szakemberek már hónapok óta - ezekben a percekben is - hangolnak össze a helyszínen. Bekerültek azok a gőzfejlesztők is, melyek az üzemet működtetik majd. A Kiskunhalas, Majsai út 3/B. szám alatti telephelyen megvalósuló beruházás projektelemeként napelemet telepítettek az új technológia energiaellátásához, valamint 1 db univerzális rakodógép is beszerzésre került az üzemegység környékén és azon belül való könnyebb rakodáshoz.

A cég a fejlesztés eredményeképpen saját maga állítja majd elő a papírgyártás tevékenységéhez szükséges ragasztót, amit eddig kívülről vásárolt. Ez jóval hatékonyabb, gazdaságosabb és kiszámíthatóbb ellátást biztosít a termeléshez. Másrészt a ragasztóból eladásra is tud termelni a cégcsoport többi országában működő gyára számára (Ausztria és Szlovákia), amellyel az exportbevételt és az árbevételt is jelentősen lesz képes növelni. A próbaüzem néhány héten belül megindul, a tényleges üzemszerű működés beindulása augusztus végére várható.

A beruházás – mely stabilizálja a cég itthoni, és külföldi szerepét, gazdasági helyzetét egyaránt – hozzájárul a munkahelyek megtartásához, befejezése 2023.10.31-ére tervezett. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.