Hiányszakmák választására biztatják a fiatalokat
Gazdaság

Hiányszakmák választására biztatják a fiatalokat

A pedagógusok, a diákok és a szülők még tanulgatják a szakképzést érintő változásokat. Az egyik legfőbb újdonság az, hogy újra három év lett a szakmunkásképzés ideje. Hogy segítsenek eligazodni a lehetőségek között, és könnyebb legyen a nyolcadikosok közelgő pályaválasztása a Vári Szabó-iskola kedden tájékoztatót és intézménybejárást szervezett a térség általános iskolai igazgatóinak. A vendégeknek megmutatták a képzési helyeket, a tanműhelyeket és a kollégiumot is.

A rendezvényen szóba került, hogy a térségben továbbra is vannak hiányszakmák. Aki például hegesztő végzettséggel rendelkezik szinte biztos, hogy talál magának munkát. Akár havi 30 ezer forint ösztöndíjat is elérhet az a fiatal, aki ilyen területen tanul.

A közlekedési, gépészeti, építészeti és faipari szakmacsoport tartozik ahhoz a területhez, ami egyelőre kevésbé népszerű a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében. Például évek óta hirdetik a gépi forgácsoló képzést, most legutóbb két jelentkező volt rá, így megint lehetetlenné vált a beiskolázás. Mindeközben a munkáltatók folyamatosan jelzik, hogy szükségük lenne az ifjú szakemberekre.

Szöveg-fotó: Fehér Erika