Húsvéti bevásárlás a halasi piacon
Gazdaság

Húsvéti bevásárlás a halasi piacon

Csoki nyuszik, hímes tojások, barkacsokrok, színes virágok hirdetik a húsvét közeledtét a halasi piacon. A családok már javában készülnek az ünnepre, sokan a szerdai piacon szerezték be a még hiányzó alapanyagokat a hagyományos ünnepi ételekhez.

Húsvét tájékán a tojásnak van talán a legnagyobb keletje, hiszen elengedhetetlen az ünnepi asztalról. A szerdai piacon délelőttre el is fogyott a készletek zöme. Sok vevő ragaszkodik a „házi tojáshoz”, így húsvétkor is a piacon árultat részesíti előnyben. Sokan friss zöldségféléket, retket, zöldhagymát, salátát is tettek a kosarakba – ezekből egyre nagyobb a kínálat a halasi piacon.

A hímes tojásokat, csoki nyuszikat is be lehetett szerezni az árusítóhelyen. Ám a kereskedők szerint ezekre évről évre egyre kisebb az igény. Ez részben annak is tudható. hogy egyre kevesebben tartják meg a húsvéti hagyományokat, a locsolkodást, illetve sokan inkább elutaznak és szállodákban wellnessel töltik az ünnepet.

Csokorba kötött barkákat, vágott és cserepes virágokat is bőséggel kínálnak a halasi piacon. Ilyenkor sokan a lakások dekorálására is vásárolnak belőlük, illetve a temetőkbe is visznek az ünnep alkalmából barkát, virágot.

Megjelentek a palánták is. A négy napos hosszú hétvége lehetőséget adna a kertészkedésre, ám mivel még szeszélyes az időjárás és ismét lehűlés várható, sokan kivárnak a növények kiültetésével.