Közepes a búzatermés a térségben
Gazdaság

Közepes a búzatermés a térségben

A nagyon magas hőmérséklet és a szárazság negatív hatást gyakorolt a gabonatermésre. Az aratás hamarabb indult, korábban is fejeződött be, a búza mennyisége pedig jelentősen kevesebb, mint az elmúlt esztendőben volt.

A Szatmári Malom Kft. illetékességi területén véget ért a búza betakarítása. Az esőmentes időben korábban indult az aratás, és hamarabb is hagyták abba. Az árpa, a búza és a repce összeért.

- Sokan már június 20-án elkezdték vágni a búzát. A száraz, meleg időben két-három hét alatt lement a munka. A kombájnok a szokottnál hamarabb végeztek. Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyét illetően befejeződött az aratás – mondta Tóth Zoltán, a Szatmári Malom Kft. kiskunhalasi üzemének kereskedelmi vezetője.

Kiskunhalas térségében a búza esetében hektáronként 5 tonna körül volt a termésátlag. Az ágazatban jelentős aszálykárokról számolnak be.

- A térségben a learatott búza mennyisége 20-30 százalékkal marad el a tavalyitól. Van olyan terület, ahol a fele sem termett az előző évinek. Az aszály miatt olyan is volt, hogy csak egyharmad – tájékoztatott Tóth Zoltán. – A felvásárlási árak a tavalyihoz képest a duplájára nőttek. Befolyásolta ezt a világpiaci árak emelkedése, a háborús helyzet, a magas euró, a kevés termés – tette hozzá.

További részletek a Halasi Tükör hetilap július 20-i számában.