Megkezdődött a Halasi Tánchagyományok Háza építése
Gazdaság

Megkezdődött a Halasi Tánchagyományok Háza építése

Elindult az építkezés a Bundzsák Dezső Sportközpont területén. A beruházás egy vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően valósulhat meg.

Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. sikeresen pályázott a TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00019 című pályázaton, összesen 117 700 000 Ft-ot nyert a Halasi Tánchagyományok Házának kialakítására. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával valósul meg. „Halasi Tánchagyományok Házának kialakítása” projekt keretében a Bundzsák Dezső Sportközpont területén épül fel egy olyan épület, amelyben a több évtized alatt összegyűjtött, néptánchoz és a tánchagyományokhoz kapcsolódó kulturális értékek, tárgyi emlékek méltó módon, mindenki számára elérhető formában kerülhetnek majd bemutatásra.

Ilyen kulturális értékek többek között a tánc hagyományához kapcsolódó ruhák, cipők, egyéb kiegészítők, és eszközök. A projekt közvetlen célja új épület kialakításával Tánchagyományok Háza létrehozása, mely a halasi táncélet tárgyi emlékeit és élő hagyományait, örökségét mutatja be. A Házban a népi örökség, néptánc (pl. halasi verbunk), a helyi néptánccsoportok élete, eredményei, a társastánccsoport öröksége, eredményei, valamint a tánchoz illeszkedő települési programokhoz kapcsolódva időszaki kiállítás jelleggel további anyagok kerülnek interaktív módon bemutatásra.

A kivitelező átvette a munkaterületet, elkezdődött az építkezés előkészítése és már megtörténtek az első földmunkák. A földszintes hatszáz négyzetméteres épületkomplexum parkolóval és igényes kialakítású parkosított környezettel várja majd a táncosokat és az odalátogató vendégeket.