Sokat fejlődött a térség, újabb fejlesztések erősítik
Gazdaság

Sokat fejlődött a térség, újabb fejlesztések erősítik

Vállalkozói fórumot szervezett Kiskunhalason az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Több mint 60 vállalkozás vezetője vagy képviselője jelent meg pénteken délelőtt a Kincsem Ház Konferencia Termében rendezett eseményen. A miniszteri, államtitkári és kormánybiztosi előadásokat követően vállalkozói kérdésekre feleltek a kormányzati szereplők.

Október 15-e fontos mérföldkő Kiskunhalas és térsége életében. Az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal alapkövének elhelyezését tették meg a Kiskunhalasi Vasútállomáson délelőtt 10 órakor.  Magyar részről Dr. Palkovics László, a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséért felelős kormánybiztosa, innovációs és technológiai miniszter, a Szerb Köztársaság képviseletében Tomislav Momirovic építésügyi, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszter helyezték el az új vasútvonal alapkövét kíséreteikkel. Az eseményt követően került sor az ITM szervezte vállalkozói fórumra a Kincsem Házban.

Fülöp Róbert polgármester köszöntötte először a résztvevőket

Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere köszöntötte az esemény résztvevőit, majd Bányai Gábor országgyűlési képviselő osztotta meg a térség gazdaságfejlesztési eredményeivel, jövőjével kapcsolatos gondolatait.

Több mint 60 vállalkozás vezetője vagy képviselője jelent meg

Dr. Palkovics László ITM miniszter tartott elsőként prezentációval kísért előadást.  Témái a kormányzati programok és tervezett fejlesztések a munkaerőpiac, a szakképzés, a védelmi iparfejlesztés valamint a környezeti és energiahatékonysági programok területén voltak.

Dr. Palkovics László miniszter kérdésre válaszol

Tájékoztatójában a miniszter sok más mellett az új szakképzési struktúra alaprendszeréről beszélt, amelyben az általános iskolai képzést követően a gimnáziumi, a technikumi és szakképző iskolai képzés kimeneti lehetőségeit vázolta fel. Ebben mindhárom képzést követően lehetőség nyílik a felsőoktatásban tanulmányokat folytatni, de a szakmai képzéseknek köszönhetően szakmunkásként is lehelyezkedhetnek a munkaerőpiacon a végzősök. Utóbbira óriási igény van – hangsúlyozta. Kitért a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum folyamatban lévő és megvalósult fejlesztéseire is a Széchenyi 2020 fejlesztési program keretében.

Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár

Előadása mellett a miniszter a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépülését követő egyéb gazdasági lehetőségekre tért át. Ennek kapcsán megemlítette egy logisztikai központ kiskunhalasi megépítését, amely áruelosztó helyszínként ad a vasúti szállítás meghatározó nemzetközi irányaiba központi állomást. Ezzel együtt a tervezett közútfejlesztések is szóba kerültek. Mindezek óriási gazdaságfejlesztési potenciált nyitnak Halas és a térség számára - emelte ki.

Dr. Palkovics László miniszter és Bányai Gábor országgyűlési képviselő az M9-es térségi nyomvonaláról váltanak szót

Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár átfogó képet mutatott be prezentációjában Magyarország közlekedésfejlesztéséről. Ebből kiragadta a tréségünket érintő fejlesztéseket, többek között szólt az M9-es megyénken áthaladó szakaszának nyomvonaláról, annak 51-es és 53-as számú főutak közötti szakaszának előkészítéséről. Kitért a megyében várható további kerékpárút fejlesztésekre is.

Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár

Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár gyakorlatias előadásban biztatta a vali.hu oldal használatára az egybegyűlteket. A személyre szabott vállalkozói információs portál célja a társas vállalkozások számára gyors, hiteles és személyre szabott információk biztosítása a vállalkozásokat leginkább érdeklő témakörökben. Használatát megkönnyítendő, az egyik jelenlévő vállalkozás, a KB Autoteam Kft. helyszínen történt regisztrálásával mutatta be a honlap cégek számára hasznos tulajdonságait, kapcsolatteremtési előnyeit.

Résztvevők az ITM vállalkozói fórumon

A fórum záró előadását Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa tartotta, aki értékelte régió gazdasági eredményességét és a fejlesztési irányok lehetőségeit. A kormánybiztos felhívta a figyelmet a vállalkozások jövője szempontjából nélkülözhetetlen digitalizáció fontosságára. Méltatta az utóbbi évtizedben Kiskunhalason bekövetkezett infrastrukurális fejlesztéseket és kitért a megye és városunk foglalkoztatási helyzetére. Halason, mint mondta az álláskeresők aránya átlagos helyen szerepel a megyében.

Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa

A vállalkozói fórum során lehetőség nyílt a megjelenteknek kérdések feltételére, amellyel több cégvezető és képviselő élt. A kérdések vállalkozásfejlesztéssel, kedvező hitelfelvételi lehetőségekkel és azok ésszerű elszámolási feltételeivel összefüggésben hangzottak el. A minisztertől rövid és középtávú gazdasági fejlődési kitekintést is kértek a fórum résztvevői. A helyszínen nem maradt kérdés válasz nélkül.

Juhász Tibor, a KB Autoteam Kft. ügyvezetője gazdasági előrejelzést kért hazai és nemzetközi vonatkozásban a minisztertől