(►) Szeretik a magyar konyhát
Aki bejárta a világot, annak van összehasonlítási alapja. A gasztronómia területén nagy utat tett már meg Liptai Zoltán. A kiskunhalasi kötődésű mesterszakácsnak az a véleménye, hogy a magyar konyha bárhol megállja a helyét. A szakács olimpikonnal a Vári Szabó István Szakképző Iskola Tankonyha és Tanéttermében beszélgettünk.
- Bejártad a világot. Mennyire ismertek, keresettek külföldön a magyaros ételek, ízek?
- Amondó vagyok, a világnak bármelyik pontjára, ha megyünk, a magyar konyha nagyon megállja a helyét. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a zsírt ne vigyük túlzásba és a fűszereket se. Kanadában például ugyanazon a helyen van a magyar konyha, mint a francia vagy az olasz. Szeretik. Túl sok zsiradékkal főzni azonban itthon sem egészséges.
- Tartottál ételbemutatókat is korábban. Mennyire volt lehetőség ilyenekre az elmúlt hetekben, hónapokban? Gondolom, a vírus azért gátat szabott.
- Nagyon. Tavaly nagy bevásárlóközpontokban népszerűsítettük a bárányhúst. Nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni, és élőben ment a főzés. Napi 6-800 embert tudtam kóstoltatni a finom bárányhússal. Annak az időszaknak sajnos vége van. Ezeket nem lehet csinálni. Kisebb társaságoknak az otthoni főzések sem működnek a vírushelyzetre való tekintettel. Marad az újságírás, amihez nincs, ugye, sok emberi kapcsolat. Van még mellette könyvkészítés.
A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap december 9-i számában olvashatják.