Így készül Amerikában a halasi savanyú máj
Vidéki András Jr. és testvére, Annamari évtizedek óta élnek az USA-ban. Tavaly nyáron, magyarországi családlátogatásuk során eljöttek Kiskunhalasra is, itt hallottak először a savanyú májról, amit karácsonykor el is készítettek a weblapunkon található recept alapján. Örömmel számoltak be szerkesztőségünknek az étellel kapcsolatos tapasztalataikról.
Az egész történet december közepén indult. András és Annamari halasi rokonai segítséget kértek szerkesztőségünktől. A savanyú máj receptjét szerették volna eljuttatni Amerikában élő családtagjaiknak, akik karácsonykor ezt az ételt akarták megkóstolni. Örömmel küldtük el nekik a gasztro rovatunkban lévő leírást, ami alapján december 24-én el is készült a virginiai-halasi savanyú máj. Vidéki András Jr. tapasztalatairól a fotó alatt olvashatnak.
- 2002 szeptembere óta élek az Egyesült Államokban, Virginia államban, Norfolk városában. A halasi savanyú májra 2024 júliusában figyeltem fel először, egy a kiskunhalasi panorámatorony feljárójában kitett tájékoztató táblán. Le is fényképeztem az egyszerűbb visszakereshetőség miatt. Elkészítésében motivált, hogy Kiskunhalast leszámítva szinte ismeretlen Magyarországon ez az étel. Egyáltalán nem bonyolult megfőzni, talán a friss, nyers máj beszerzése volt a legnehezebb számunkra. Különleges és izgalmas ízvilágot nyújt a tradicionális elkészítéshez viszonyítva, amelyet mindenkinek érdemes kipróbálni. Még biztos sokszor elkészítjük, legközelebb pedig enyhén párolt, így még kissé ropogós, friss vidália hagymával fogom tálalni, természetesen eredeti savanyú ecetes ízesítéssel.