Méltó 56-os megemlékezés, Bányai Gábor átvette díszpolgári címét (galéria)
Közélet

Méltó 56-os megemlékezés, Bányai Gábor átvette díszpolgári címét (galéria)

Az Országzászló emlékműnél, a nemzeti lobogó felvonásával vette kezdetét délelőtt városunkban az október 23-i megemlékezés sorozat szombaton. Ezután a Városi Filmszínházba vonultak át az ünneplők, ahol Fülöp Róbert polgármester adta át Bányai Gábor országgyűlési képviselőnek a díszpolgári címet, aki ezt követően emlékbeszédet tartott. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum tanulói adtak ünnepi műsort a rendezvényen. Az ünnepség végén a főtéri kopjafánál virágokat, helyeztek el a megemlékezők.  

Szombaton délelőtt 9 órakor nagyszámú közönség előtt a Kiskunhalasi Lovasbandérium díszelgő huszárjai felvonták a nemzeti lobogót az Országzászló emlékműnél a Himnusz hangjaira, amelyet a Halas Concert Band adott elő. Ezt követően az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja ünnepségsorozatot szervező Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. műsorvezetője, Bakos László a Városi Filmszínházba invitálta a megjelenteket.

Zászlófelvonás a Kiskunhalasi Lovasbandérium díszelgésével

A filmszínházban az ünnepi program díszpolgári cím átadásával kezdődött. Mint emlékezetes, a legrangosabb városi kitüntetést, a Kiskunhalas Díszpolgára címet Bányai Gábor országgyűlési képviselőnek szavazta meg a testület júniusi ülésén. A kitüntető címet Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere adta át a képviselőnek.

A nagyszámú megemlékező csoport átvonul a Városi Filmszínházba

A polgármester méltató beszédében felidézte Bányai Gábor életútját, különös tekintettel közéleti szerepvállalására. Személyiségét a munkája iránt elkötelezett, nemzetét, hazáját és családját szerető, tisztességes, szorgalmas keresztény emberként írta le, aki negyed évszázada folyamatosan a közösségekért dolgozik. A polgármester kiemelte, hogy a képviselő számára a térség és benne Kiskunhalas a világ közepe, amelyet szolgálatával kultúrájában, szellemiségében segít megtartani és megerősíteni olyannak, amilyennek még felmenőink tervezték és ránk hagyták.

Fülöp Róbert polgármester adta át Bányai Gábor országgyűlési képviselőnek a díszpolgári oklevelet

A városvezető számos Kiskunhalas számára fontos fejlesztést felsorolt, amelyek a képviselő közbenjárásának köszönhetően valósultak meg vagy a közeljövőben létesülnek. Fülöp Róbert így fejezte be méltató beszédét. „Bányai Gábor bizonyította, hogy méltó Kiskunhalas Város Díszpolgára címre. Tisztelt Képviselő Úr, kedves Gábor ezúton is gratulálok!”

Bányai Gábor országgyűlési képviselő tartotta a megemlékező beszédet

A díszpolgári címátadás után Bányai Gábor meghatódva tartotta ünnepi beszédét, ám előtte személyesebb hangvételű köszöntőt mondott a megjelenteknek.  Elsőként köszönetét fejezte ki, hogy gondolta rá és a nagy tisztességű díszpolgári címet odaítélték neki Kiskunhalason. Kifejezte a térség és a város iránti elkötelezett fejlesztési, segítői törekvéseit, amelyben megbízható, stabil partnerre talált városunkban és vezetésében. Azt is elmondta, hogy nem minden településen olyan fogadókészek segítségére, mint Halason. Elkötelezett térségépítői szándékát köszöntője végén azzal fejezte ki, hogy amíg levegőhöz jut, addig mindent megtesz a városért akár képviselőként akár, ha sors úgy hozza egyszerű almatermelőként a piacon.

II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum tanulói készültek ünnepi műsorral

Bányai Gábor ünnepi beszédében az 56-os eseményekről átfogó képet adott mai szemmel. Magasztosan beszélt az 56-os hősökről, a forradalomról és kérdésekkel fejezte ki azokkal, és a velük szembenállókkal kapcsolatos sokoldalú mai megítélést. Azt azonban határozottan kijelentette, hogy a többség számára egyre tisztábban körvonalazódik a Kádár rendszer álságossága, amelynek átmentésére korábban és manapság is vannak még törekvések. Mint mondta:"Kár lenne tagadnunk, Ötvenhat vízválasztó. A forradalomhoz való viszonyunk kijelöli a helyünket a jelenben. És nem az a lényeg, hogy mit mondunk Ötvenhatról, hanem az, hogy mit érzünk belül a szívünkben". A képviselő a fiataloknak is üzent:"Tanuljanak a múltból, értsék meg a jelent, hogy ne romboló, hanem építői lehessenek a közös nemzetnek és a közös hazának!" Bányai Gábor hitet tett amellett, hogy a szabadságszerető 56-os szellemiséget ő és politikai közössége tovább viszik és ebben elszánt. Beszédét így fejhezte be:"Éljen a magyar Szabadság, éljen a Haza!"

Részlet az ünnepi műsorból

Az emlékbeszédet követően az 56-os megemlékezés a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum tanulóinak látványos, megindító műsorával folytatódott. A színpad feletti kivetített, folyamatosan változó archív képek adtak hiteles történelmi keretet az előadásnak. A forradalom lendületét, hevességét, erejét a nemzeti lobogók tekintetet vonzó mozgatásával erősítették a diákok. Korabeli újságidézetek hangzottak el, a bűnügyi tudósításoktól az időjárás jelentésen át, az apróhirdetésekig. A közönség nagy tapssal fogadta a diákok színvonalas előadását, amelyet tanáraik Kun Hajnalka, Sós Erika, Nagy László pedagógusok felkészítése mellett építettek fel és gyakorolták be.

A szépszámú közönség tapssal fejezte ki tetszését a filmszínházban

Az ünneplő közönség a filmszínházból átvonult a főtéren található halasi sortűz két áldozatának emlékére állított kopjafához. Az emlékhelyet Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Fülöp Róbert polgármester koszorúzta meg először, majd Kuris István László alpolgármester vezetésével a képviselők helyezték el a kegyelet, a megemlékezés virágait, amelyhez csatlakoztak politikai szervezetek, civil közösségek, iskolák, intézmények képviselői és magánszemélyek.

Fülöp Róbert polgármester sírcsokrot helyez el a kopjafánál

A Halas Televízió a szombati, 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja ünnepségsorozat délelőtti eseményeit rögzítette és még ma este ünnepi műsor keretében, 19.00 órai kezdettel közvetíti. A műsort holnap, október 24-én vasárnap 12.00 órai kezdettel megismétli. A Halas Televízió az események összefoglalóját az október 25-i, 19.00 órakor kezdődő esti híradójában összefoglalóban közre adja. A jövő héten szerdán megjelenő Halasi Tükör hetilap fókuszba helyezve jeleníti meg az ünnepi eseményeket.