Nagy menet volt a negyvenkettedik (galéria)
Közélet

Nagy menet volt a negyvenkettedik (galéria)

A 42. Halasi Szüreti Fesztivál menetének résztvevőit és közönségét nyárias időjárás, verőfényes napsütés várta. Egy órakor indult hivatalosan útjára a kígyózó sor, amely végig haladt a Kossuth utcán, majd a Köztársaság utcáról fordultak be a Bethlen Gábor téren várakozó tömeg elé, hogy ott is begyűjtsék a nézelődők tapssal és biztató bekiabálásokkal teli tetszésnyilvánítását.

Kiéhezett városunk a közösségi együttlétre, amelyet már az augusztus 20-i, Sóstón történt ünnepi program népszerűségén is megtapasztaltunk. A Városért Közalapítvány megbízásból a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. által szervezett 42. Halasi Szüreti Fesztiválra már pénteki kezdetén sokan kilátogattak a főtérre, a szombati menet fogadtatása azonban minden várakozást felülmúlt. Megtelt a Bethlen Gábor tér az érdeklődőkkel.

Mielőtt azonban a Bethlen Gábor térre érkeztek volna a menet résztvevői, 13 órakor több helyszínről indulva a Kossuth utcán masíroztak végig a felvonulók. A főutca oldalai megteltek nézőkkel és karneváli hangulatban haladtak el az út közepén vonulók. A város iskolái, óvodái, hagyományőrzők, civil szervezetek, sport és kulturális egyesületek és magánszemélyek alkották a kilométeres menetoszlopot.

Az ütemesen haladó menet a Kossuth utcán, több helyen megállt, és a táncosok az ott gyülekezett népnek rögtönzött műsort adtak. Sőt, volt, hogy bevonták a közönséget is a mutatványba. A városon végigmasírozók élén a lovasok haladtak. A paripás had elején a Kiskunhalasi Lovasbandérium kíséretében ifj. Szegedi Gábor puszta fogathajtó és Prantner Péter huszár tiszt vitték a bandérium zászlaját, mögöttük a markotányos nők, majd a Nemzeti Lovas Színház művészei haladtak. A Lovasok hadát Sz. Kovács Tibor hagyományőrző csikós csapata zárta.

A Halasi Szüreti Fesztivál feliratos traktora követte a lovasokat, a pótkocsin a Halasi népdalkör dalárdásaival. Őket magán vagy intézményi fogatok követték, mögöttük pedig jellemzően gyalogosan a város iskolái, óvodái, hagyományőrzők, civil szervezetek, sport és kulturális egyesületek képviselői haladtak. A sort a Halas Concert Band fúvósai, egy kamion platóján zenélve zárták.

A főtéren több száz ember várta a menetet, amelynek egyes csoportjai ott is külön produkciókat mutattak be. A Nemzeti Lovas Színház alapító igazgatója, Pintér Tibor, két dalt is előadott, egyiket Papadimitriu Athina, Jászai-Mari díjas színésznővel duóban. Hatalmas tapsot kaptak, ahogy valamennyi felvonuló csoport is.

A menet főtérre érkezését nem csak a helyszínen, hanem világszerte láthatták. A Halas Televízió munkatársai Bakos László és Szőri Attila műsorvezetése mellett élőben közvetítették az eseményeket, amelyeket külföldön is sokan figyelemmel kísértek. A legnagyobb közösségi média oldalán megosztott online közvetítést Európa szerte és a tengeren túlról is követték, csakúgy a főtéri, nagyszínpadon történt délutáni eseményeket. A szüreti fesztivál műsora délután és egész este és holnap is folytatódik. A további szüreti műsorokhoz kattintson ide!

A szervező Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. ezúton is köszöni a rendezvény támogatóinak a segítségét, csakúgy a rendezvény biztonságát szavatoló rendőrség, közterület felügyelet és polgárőrség segítségét, valamint az önkéntesek önzetlen közreműködését.

Külön köszönet illeti a menetben résztvevőket, akik felsorolását az alábbiakban találják.

1. Ifj. Szegedi Gábor
2. Nemzeti Lovas Színház
3. Kiskunhalasi Lovas Bandérium
4. Kiskunhalasi Lovas Bandérium legkisebb lovasai
5. Csikós hagyományőrzők Füzespusztáról 4 fő
6. Halasi Szüreti Fesztivál- feliratos traktor K125-ös
7. Halasi Népdalkör
8. Miskei László és családja
9. Rik József és családja
10. Sziládys legények

11. Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium
12. Szilaj Citerazenekar traktor
13. Borlovagrendek gyalog
14. Szent Ambrus Mézlovagrend, Baja
15. Méhecske Méhész Egyesület, Szabadka
16. Hunor Mézlovagrend, Kiskunhalas
17. Halas és Környéke Méhészeti Egyesület, Kiskunhalas
18. Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola
19. Kiskun Táncegyüttes
20. Mayossa Hagyományőrző Egyesület

21. Halasi Napsólyom Íjász Egyesület
22. Balotaszállási Citerazenekar
23. Kiskunhalasi Szilády Református Futball Club
24. Halas Táncegyüttes
25. Ádám Sándor és családja- kínálós Dutra traktoron
26. Felsővárosi Általános Iskola Ádám traktoron
27. Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda gyalog
28. Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskola
29. Zumba Adrival
30. Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola gyalog

31. Tallér Sándor és unokája Olivér fa kerékpárral
32. KRK Gólyafészek Óvoda
33. Halas Box Club
34. Stúdió 2000 TSE
35. Borostyán Waldorf Iskola
36. Pavane Zászlóforgató Csoport
37. Kiskunhalasi SZC VÁRI SZABÓ István Középiskola
38. Kiskőrösi Majorette csoport
39. Halas Concert Band