(►) Thorma Múzeum: Halason van a Budavár visszafoglalása 1849 (galéria)
Közélet

(►) Thorma Múzeum: Halason van a Budavár visszafoglalása 1849 (galéria)

Péntek éjszaka érkezett meg Bukarestből városunkba Thorma János Budavár visszafoglalása 1849 című festménye. A képet különleges biztonsági körülmények között szállították több mint 12 órán át, hogy aztán elhelyezzék a Thorma János Múzeumban. Ezzel hamarosan egy helyen lesz látható városunkban a Thorma trilógia. A kép már a kiállító teremben, szombaton a végleges helyére került. A Thorma alkotást március 15-én leplezik le és azt követően lesz látható a nagyközönség számára.

Mint emlékezetes, sajtótájékoztatót hívott össze Kiskunhalas polgármestere február 16-án a Thorma János Múzeumba (katt ide a beszámolóhoz). A városvezető Fülöp Róbert, Bányai Gábor kormánybiztossal közösen tartott tájékoztatóján jelentette be, hogy összeáll hamarosan a Thorma trilógia, amelynek harmadik képét, a Budavár visszafoglalása 1849 című tanulmányfestményt március 15-től teszik nyilvánossá a nagyközönség számára.  Ott az is elhangzott, hogy a román tulajdonban lévő festményt a városnak szándékában áll véglegesen Halason tartani. 

A román kurír munkatársai görgős szállítón segítették a dobozolt képet a múzeumba

Thorma János Budavár visszafoglalása 1849 című festménye március 1-jén, este 9 órakor érkezett meg egy speciálisan műtárgyak szállítására szakosodott cég kisteherautóján. A képet egy a festményre szabott belülről biztonságosan kipárnázott zárt fadobozban tárolták. A festményt zárt kocsiszekrényben az alkotás számára legkedvezőbb hőmérsékletű és pártartalmú térben tartották a szállítás alatt, amelyet a kicsomagolásnál is ellenőriztek. Péntek este a képet a megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú kiállító teremben helyezték el becsomagolt állapotban.

A kiállítótermben folytak a kicsomagolási munkák

Szombaton délelőtt 9 órakor került sor az átadás-átvételre. A román kurír mellett a múzeum igazgatója, Kocsisné Varga Zsuzsanna és segítő csapatának párhuzamos adatolása közben került kicsomagolásra a festmény. Szigorú protokoll szerint történnek az ilyen műtárgy átadások – mondta a múzeum vezetője. A lényeg, hogy az előírt metodikát mind a két fél (átadó és átvevő) együtt végezze. Ezek feljegyzéseket, fényképkészítéseket, együttes szemrevételezéseket jelentenek. A jelenleg kölcsönben lévő képet majd ugyanebben az állapotában kell visszaadnunk – jelentette ki Kocsisné Varga Zsuzsanna.

Mindkét fél átvizsgálta a kép állapotát a szállítást és a kicsomaglást követően

A lámpákkal, különböző erősségű fények mellett történt ellenőrzést mintegy félórán át végezték és a tapasztaltakat jegyzőkönyvben rögzítették a felek. Ezt követte a kép kijelölt helyére történő rögzítése. Ebben is mindkét fél együttműködött. A Budavár visszafoglalása 1849 című kép még Romániában megkapta azt az aranyozott keretet, amelyet majd a kiállításon is láthat a közönség. A képet egyébként 35 ezer Euróra értékelték, de az eszmei értéke számunkra ettől sokkal nagyobb.

A kép felhelyezése a falra

A múzeum vezetője elmondta, hogy a Budavár visszafoglalása 1849 című képet a két nagy Thorma mű (Talpra magyar és az Aradi vértanúk) között helyezték a falra lézersugarú mérőeszköz szintezéssel. A képet 2024. március 15-én nagyszabású rendezvény keretén belül leplezik le a Thorma János Múzeum fennállásának 150. évfordulója és a nemzeti ünnepünk alkalmából szervezett eseményen. 

A múzeumvezető öröme a kép helyére kerülésekor

A legújabb Thorma mű megérkezése miatti átalakítások miatt egy ideig a múzeum ezen termében a látogatás szünetel, azonban a múzeumban nyitvatartási idejében a nagyközönség március 16-tól megtekintheti a Budavár visszafoglalása 1849 alkotást – erősítette meg a múzeum igazgatója, Kocsisné Varga Zsuzsanna. A kép megérkezéséről a Halas Televízió hétfő este 19 órakor kezdődő hírnaplójában láthatnak video összefoglalót olvasóink!

Kép-szöveg: Kovács Iván