Turisztikai fórum a Csetényi Élményparkban (galéria)
Közélet

Turisztikai fórum a Csetényi Élményparkban (galéria)

Ismerjük meg közelebbről Kiskunhalas értékeit, látványosságait címmel szervezett lakossági fórumot a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. Közel negyven a turisztikai szakmához kötődő vendéget fogadtak a panoráma kilátó nagytermében. A prezentációkkal kísért előadások végén a szakemberek közötti párbeszéd zárta a találkozót.

Látványos kép fogadata a Csetényi Élményparkba érkezőket szerda késő délután a panoráma kilátó előtt. A nem olyan rég nyilvánosságnak is bemutatott Dottó szerelvény (utcai kisvasút) és a kilátó húzott iránymutató korridort a vendégeknek. Az élménypark nádas, cserjés hátterében az éppen lemenő nap utolsó fénysugarait csodálhatták meg a kellemes hőmérsékletű, üvegfalakkal körbevett konferenciateremből a látogatók.

Dottó a panoráma kilátó előtt

A park háziasszonya Vadkerti Mónika köszöntötte a vendégeket, majd Fülöp Róbert polgármester üdvözölte a megjelent turisztika iránt érdeklődő jelenlévőket. A városvezető örömmel vette a szépszámú érdeklődőt és röviden felvázolta a fórum jelentőségét. Mint mondta fontos a párbeszéd, hiszen a város nem magának, hanem a turisztikára építő vállalkozásoknak, szolgáltatóknak szeretné formálni az ágazat fejlesztését. A polgármester úgy vélte, sok mindent elért a város, de van még hová továbblépni, majd jó tanácskozást kívánt. 

Vadkerti Mónika parkvezető

A naplemente élő látványosságát aztán a városról vetített képekkel fokozták a szervezők. A turisztikai iroda munkatársai, Bereczki Dorottya és Varga Szintia egy közel negyedórás kisfilmben mutatták be Kiskunhalas turisztikai látványosságait, amit szóban kiegészítettek. A turisztikai munkatársak elmondták, hogy a rendezvény elsődleges célja, hogy a turisztikai szektorban dolgozó halasi és környékbeli cégek, vállalkozók információt szerezzenek Kiskunhalas és a környék programlehetőségeiről. A programban a város látványosságairól, turisztikai attrakcióiról, szolgáltatásairól beszéltek, hogy naprakész információkkal tudjanak szolgálni a városunkba érkező vendégek számára az érintett ágazatban vállalkozók. 

A turisztikai ágazatban érintett közönség érdeklődött a fórum iránt

A fórum háziasszonya, Vadkerti Mónika házigazdaként a Csetényi Élményparkot mutatta be, a park területén különböző évszakokban készített képekkel. Mint mondta a park iránti elkötelezettsége évtizedekkel ezelőtt alakult ki, amikor még a terület kvázi gazdátlanul állt a kórház tőszomszédságában. 

Fülöp Róbert polgármester köszöntője közben

A park névadójáról is mesélt a parkvezető. Csetényi Artúr (Békés, 1910 – Kiskunhalas, 1995) tüdőgyógyászként dolgozott Kiskunhalason. A vezető főorvos a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban munkálkodott, és a Tüdőgondozó Intézet vezetője volt. Több mint 40 éven keresztül töltött be irányító szerepet a tüdőbetegségek kezelésében. Dr. Csetényi Artúr a természetvédelem halasi úttörője volt. 1982-ben „Kiskunhalas városért” kitüntetést kapott – tudtuk meg. Az élménypark bemutatója után kifejezetten szakmai előadás következett.

Bereczki Dorottya és Varga Szintia a turisztikai iroda munkatársai

Dr. Gyenizse Katalin, a Kiskunhalasi Önkormányzati Hivatal hatósági csoportvezetője adott tájékoztatást a szálláshely-minősítésről. A résztvevők körében többen a szálláskiadás szektorában tevékenykednek, ezért ez az előadás számukra rendkívül hasznosnak bizonyult. A csoportvezető kitért a szabályok alapos közlése során az adatszolgáltatási kötelezettségek mikéntjére, a határidők betartására és egyéb adminisztratív kötelezettségek módszertani ismertetésére.

Dr. Gyenizse Katalin, a Kiskunhalasi Önkormányzati Hivatal hatósági csoportvezetője

Az előadásokat követően került sor a fórumra. A moderátor szerepét a háziasszony Vadkerti Mónika vállalta és Csáki Bélát, a vármegye turisztikai területének jó ismerőjét, szakértőjét kérdezte szakmai tudnivalókról. Csáki Béla elismerően nyilatkozott a halasi turisztikai fejlesztésekről, amelyre, mint benne munkálkodó nagy rátekintéssel rendelkezik.

Csáki Béla, a fórum turisztikai szakértője

Óriásit fejlődött az ágazat Halason és országosan is megállja a helyét az a figyelem, amit városvezetés fordít az ágazatra - állította. Mint mondta innen szép tovább lépni. Erre a legjobb opció, ha az ágazatban érintett gazdasági és szolgáltatói szereplőkkel együtt alakítják a további terveket, beruházásokat. A fórum személyes beszélgetésekkel zárult. A konferenciáról a Halas Televízió december 1-jén, pénteken, a 19 órakor kezdődő Hírnaplójában számol be.

A fórum helyszínének külső látképe

Kép-szöveg: Kovács Iván