(►) Ünnepeltek a városvédők, Rácz-Fodor Mihály életműdíjat kapott (galéria)
Közélet

(►) Ünnepeltek a városvédők, Rácz-Fodor Mihály életműdíjat kapott (galéria)

Köszöntőkkel, könyvbemutatóval, gyermekrajzkiállítással, szakmai előadással és elismerés átadással ünnepelt február 3-án a Kiskunhalasi Városvédő és Városszépítő Egyesület születésnapjának 35 éves évfordulója alkalmából. A Csipke Hotelben tartott késő délutáni rendezvényen az egyesület alapító Rácz-Fodor Mihály örökös és tiszteletbeli elnök (címképen) életműdíjat vehetett át. Az ünnepség díszvacsorával zárult.

Bensőséges hangulatú találkozóra, díszvacsorára hívta a vezetés tagságát és vendégeit a Kiskunhalasi Városvédő és Városszépítő Egyesület születésnapjának 35 éves évfordulója alkalmából a Csipke Hotel konferencia termébe. A mintegy félszáz résztvevő színes esti programot kapott az építész szakmai muníciót hordozó rendezvényen. Babud László (elnök) és felesége, Babudné Deák Ildikó (elnökségi tag) házigazdaként fogadták a vendégeket a  rajzkiállító teremként funkcionáló hotel aulában.

Vinczéné Balogh Magdolna, a Ráday Mihály Város és Faluvédő Szövetség választmány tagja

A Ráday Mihály Város és Faluvédő Szövetség “Fiatalok az épített örökségért” című pályázat nyertes rajzainak kiállítását rendezték be a találkozó idejére a Csipke Hotel fogadótermében. A kiállítást Vinczéné Balogh Magdolna, a Ráday Mihály Város és Faluvédő Szövetség választmány tagja nyitotta meg. Vinczéné beszélt a gyermekrajzpályázat céljairól, eredményességéről, amely legfőbb sikere, hogy szakmai alapokon nyugvó érdeklődését váltotta ki a fiataloknak.

Szakál Aurél egyesületi tag, muzeológus mutatta be a városvédő ünnepi kiadványt

A vendégek az aulában különböző építészettel, városvédő tartalmakat hordozó kiadványokat is megtekinthettek, amelyekből ajándékként is vihettek magukkal. Ilyen kiadvány volt a 35 éves a Kiskunhalasi Városvédő és Városszépítő Egyesület 1988 – 2023-as című kiadvány. Babud László és Rácz-Fodor Mihály írását szerkesztőként Szakál Aurél egyesületi tag, muzeológus  öntötte egységes formába, aki a helyszínen bemutatta röviden az egyesület, majd két emberöltőnyi, képekkel illusztrált tevékenységét.

Kohi Jasmine szaval

A kiállításmegnyitó és könyvebmutatót követően a konferenciateremben Kohi Jasmine szavalatával folytatódott a program, majd Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere köszöntötte a vendégeket, aki nagy örömmel beszélt a városszépítő civilszervezet munkásságáról. A városvezető elismeréssel szólt közösségi mozgalmukról, amely a város arculatkialakulásának több évtizede meghatározó szellemi bázisa. Tevékenységük méltatásában a városfalakon túlmutató szerepükre is kitért, amelyben Halas jó hírét keltik. Emlékeztetett a 2022-es a Rádai Mihály Város és Faluvédő Szövetség országos találkozójának megszervezésére városunkban, amely országos visszhangot váltott ki épített értékeink bemutatásával. Gratulált az egyesület vezetésének, a tagságának és támogatásáról biztosította a szervezetet.

Babud László megemlékezett Székely Tibor építészmérnökről (háttérben) aki egykoron beinvitálta a városvédők közösségébe

A köszöntők sorában városépítészeti érdekességek is felszínre kerültek. Vásárhelyi Dániel, a Bács-Kiskun Vármegyei Építész Kamara alelnöke egy anekdotát mesélt el a város egyetlen közúti vasúti felüljárójának megépítéséről. A halasiak által jól ismert műtárgy létrejöttében Táncos Sándor, akkori tanácselnök furfangos módszerrel bírta döntéshozatalra az éppen halasi látogatásra érkezett magas rangú állami vezetőt. Egy protokoll ebédmeghívás teljesítése, majd egy órás várakozásra kényszerítette az „elvtársakat”, az akkor még sorompós vasúti átjáró előtt. Természetesen a tarthatatlan állapotot, a nemsokára megépülő felüljáró megoldotta  – mesélte az alelnök a jót derülő közönségnek.

Fülöp Róbert polgármester nagyra értékelte az egyesület elmúlt 35 évnyi városvédő munkáját

Az est során a köszöntések mellett egy életműdíj átadására is sor került. Babud László az egyesület vezetése nevében oklevéllel és egyedi bronzérmével tüntette ki Rácz-Fodor Mihály, örökös és tiszteletbeli elnököt. A halasi Podmaniczky-díj ként aposztrofált bronzérme Mikó Diána szobrászművész alkotása. Az érem egyik oldalán a Sáfrik Malom nyomata látható, az érem másik oldala, az egyesület emblémáját ábrázolja (Rácz-Fodor Katalin terve nyomán). Az oklevelet és az érmet az örökös és tiszteletbeli elnök a település természeti és épített környezetének védelmében végzett áldozatos munkájáért kapta.

Rácz-Fodor Mihály grafikusművész leányával, Rácz-Fodor Katalinnal érekezett az estre

Az éremátadás méltatással párosult, amit az egyesület kortárs tagja, Dr. Ván Lajos mondott el a nyilvánosság előtt. A méltatást követően Rácz-Fodor Mihály megköszönte az éremritkaságot, a számára örömteli szavakat és felidézte az elmúlt 35 évben végzett közösségi munkát. Gondolatai végén minden jót kívánt a tagságnak a jövőbeni munkájukhoz. A est köszöntő részének végén egy halasi építészeti kuriózum háttértörténetét, terveinek létrejöttét ismerhették meg a jelenlévők Makay András előadásában. A prezentációt követően pezsgővel koccintottak a résztvevők, majd díszvacsorával, baráti beszélgetéssel folytatódott est.

Vásárhelyi Dániel, a Bács-Kiskun Vármegyei Építész Kamara alelnöke köszöntőjében érdekes helyi anekdotát mesélt el

A Kiskunhalasi Városvédő és Városszépítő Egyesület születésnapjának 35 éves évfordulója alkalmából tartott rendezvényről a Halas Televízió hétfőn 19 órakor kezdődő Hírnaplójában és a csütörtöki Kultúrkép című magazinjában is láthatnak további részleteket. 

Dr. Ván Lajos méltatta az életműdíjas Rácz-Fodor Mihályt

Kép-szöveg: Kovács Iván