Város napi huszár határszemle
Közélet

Város napi huszár határszemle

Hagyomány a város napja hétvégéjén, hogy a Kiskunhalasi Lovasbandérium határjárást vagy határjelavatást tart. A koronavírus járvány miatt a város napi programok elmaradtak, a bandérium azonban a hagyomány jegyében, a mai napon - külsőségektől menetesen - határjel karbantartást tartott – közölte Rózsahegyi Róbert egyesületi elnök.

Kiskunhalas határában 12 határjelet helyeztek el az utóbbi másfél évtizedben. Legutóbb a Redemptio-s ünnepségek keretében 2018-ban állítottak határjelet, amelyről a Halasmédia is beszámolt. Az első határjelet 2006-ban, a Kiskunhalas-Harkakötöny-Tázlár közötti hármashatár területén állították fel. Ezt a fából készült határjelet keresték fel szombat délután a Kiskunhalasi Lovasbandérium Egyesület kijelölt tagjai.

Lázár Sándor és Malustyik László, a bandérium segítői lecsiszolták és újra festették a másfél évtizede álló oszlopot, ami Halas egykori határát őrzi. A bandérium két alapító tagja, Waclawczyk Dariusz és Miklósszegi Ferenc szemlézték a végrehajtott feladatot. A huszárok ezúttal civilben, egyenruha nélkül végezték el a határszemlét.

A karbantartó csapat és kísérete Karádi Ármin huszár vezetésével, lóháton ment ki a Halastól, mintegy 10 kilométerre, a Felsőszállás térségében található határjelhez. Rózsahegyi Róbert, az egyesület vezetője azt reméli, hogy jövőre már kedvezőbb körülmények között folytathatják a határjárás hagyományát.

Képek: Kiskunhalasi Lovasbandérium Egyesület