(►) Színes világú koncert lesz
Kultúra

(►) Színes világú koncert lesz

Változatos repertoárral érkeznek. Zádory Édua Amarilla kiskunhalasi kötődésű, nemzetközi szinten elismert hegedűművész és Anastasia Dombrovska világjáró zongoraművész koncertjével folytatódik a Kaszinóudvari esték sorozata. A rendezvényen találkozik a magyar és az argentin lélek. Az előadás június 30-án 19 órakor kezdődik a Közösségek Háza szabadtéri színpadán. A programot a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezi. Az előkészületekről Édua nyilatkozott a Halasmédiának.

- Hosszú idő után újra szülővárosodban koncertezel. Milyen emléket őrzöl a legutóbbi kiskunhalasi fellépésről?

- Nagy örömmel készülünk a június végi koncertre Anastasiával, hiszen az utolsó fellépésem is már idestova minimum öt éve lehetett. Különlegesnek számított, mert egyben egy szóló CD-bemutatóm is volt  egybekötve nővérem képkiállításával. Egyet ígérhetek, hogy a mostani program sokkal könnyebben emészthető lesz, hiszen nem modern darabok lesznek műsoron. Nagyon szórakoztató is lehet majd egyben, hiszen sok magyaros mű hangzik el,  mint például Brahms Magyar táncok, Bartók Román népi táncok, Hubay Hejre Kati és Hullámzó Balaton és ezen kívül egy csokor argentin zeneszerző tollából, méltatlanul elfeledett, nem játszott, kisebb előadási darabokból állítottuk össze a programot. Lesz benne egy európai első bemutató is kedves ismerősöm, Mauricio Charbonnier Preludio Lejania darabja, melyet már játszottam Buenos Airesben. Ő most egy hegedűversennyel készül és minden jó remény szerint ’23-ban bemutatásra kerül. Saul Cosentino Canopus című darabja is számomra lett átírva zongoráról, mert a mester úgy vélte, hogy ad egy kis feladatot, hogy megmozgassam az ujjaimat. Ezt nagyon viccesnek találtam. Ez még a pandémia alatt volt. Fel is vettem Buenos Airesben, készült video. Szerintem sokszínű, változatos program lesz. Mivel egy kis pianino áll majd a rendelkezésünkre, ez perfekt kombináció lesz ehhez a repertoárhoz.

- Kivel muzsikálsz együtt a koncerten?

- Anastasia Dombrovska duópartneremmel jövök a koncertre, akivel egykor a Duo EDAN-t megalapítottuk. Érdekes, hogy az élet kit merre vet. Ő is megjárta Bécs óta velem együtt Jeruzsálemet, aztán Taiwan, Portugal, Firenze, Tirol kövbetkezett, és nem olyan régen szánták el magukat a férjével, hogy visszajönnek Bécsbe. Én meg kvázi akkor döntöttem úgy, hogy megyek Buenos Airesbe. De a maradandó idöben együtt koncertezünk, és továbbra is ő az Ausztriában élő kedvenc zongoristám.Nehéz őt túlszárnyalnia bárkinek is.

- Új lemezed Neverland címmel jelent meg.  

- Ez a lemez a pandémia idején lett felvéve az osztrák nagykövetség támogatásával. Én beletemetkeztem a gyakorlásba, hogy túléljem ezt a szörnyűséget. Szerintem zseniális ötlet volt.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap június 29-i számában olvashatják.

Indexkép: David Lescano