A hajnalpír országának selymei
Kultúra

A hajnalpír országának selymei

A XV. Nemzetközi Csipkefesztivál díszvendége a Koreai Köztársaság. Magyarországon először látható Park Phil-Soon selyemhímző művész gyűjteményének darabjai. Díszes, az itteni menyasszonyi ruhának megfelelő öltözetek és pici cipellők is láthatók az 52 darabos kollekcióban.

 
A távoli országban nagyon fontos esemény az esküvő és a kisgyermekek első születésnapja – nyilatkozta a Halasmédiának a művésznő. A tárlat ezért főként ezeknek az eseményeknek a viseleteit mutatja be.

Park Phil-Soon egész életét annak szentelte, hogy e különleges hímző technika segítségével megörökítse a koreai mondavilágot, jelképeket. Hímzésével fali képeken túl ünnepi alkalomra szánt ruhákat, használati tárgyakat is díszít. Csak természetes anyagokat használ. A selyemszálat még kilenc szálra szedi szét, így szinte láthatatlan szálakkal dolgozik. Mint mondja, aprólékos munka egy-egy motívum elkészítése, de miután megtekintette a halasi csipkéket úgy véli a helyi csipkevarróknak sokkal nehezebb a dolga.

A Magyar-Koreai Társaság segítségével érkezett halasra a különleges kiállítás. Ezzel is ünneplik a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 25. évfordulóját.

A csipkefesztivál másik kiállítótermében hazai és külföldi csipkekülönlegességek láthatók.

Szombaton délelőtt 10 órától csipketechnikák bemutatása lesz a Csipkeházban, és várhatóan a selyemhímzés titkaiba is bepillanthatnak az érdeklődők. De itt lesznek a karcagi birkapörkölt főzők is, illetve a posta alkalmi bélyegzése sem marad el. A kiállítás május 11-ig látogatható a Csipkeházban.

Szöveg-fotó: Fehér Erika

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal