A halasi zsidóság elismerése Macskásy Izolda festőművésznek
Kultúra

A halasi zsidóság elismerése Macskásy Izolda festőművésznek

A magyarországi zsidóságért kifejtett művészeti és közéleti tevékenységéért Díszoklevelet adományozott a Kiskunhalasi Izraelita Hitközség Macskássy Izolda festőművésznek. Az alkotó a hétvégi Halasi Zsidó Fesztiválon személyesen vette át a rangos elismerést. A fesztivál nyitó eseménye volt a Budapest Klezmer Band koncertje, előadást tartott Dr. Róna Tamás kerületi vezető rabbi, és Koltai Róbert Jászai Mari-díjas.

Az idén tízedik alkalommal rendezték meg a Halasi zsidó Fesztivált, amely része a hazai Nyári Zsidó fesztivál rendezvénysorozatnak. Európa egyik legnépszerűbb klezmer zenekara, a Budapest Klezmer Band nyitotta fesztivált szombat este a városi filmszínházban tartott teltházas koncerttel.

Vasárnap délelőtt Mezey Béla, „Kövek, fákból, vizekből” címmel nyílt fotókiállítás a Kiskunhalasi Izraelita Hitközség gyülekezeti házában.

A Halasi Zsidó Fesztivál meghívott díszvendége volt Macskássy Izolda festőművész, a nemzetközi hírű alkotó munkáiból több alkalommal volt már kiállítás Kiskunhalason is. A művésznő ötven év munkájának felbecsülhetetlen értékű képeinek és családi ereklyéinek sokasága azonban oda veszett a közelmúltban, amikor budapesti otthonát ismeretlen tettesek felgyújtották. Macskássy Izoldát, a Magyarországi Zsidóságért kifejtett művészeti és közéleti tevékenységéért Díszoklevéllel jutalmazta a Kiskunhalasi Izraelita Hitközség, az elismerést Raáb András hitközségi elnök adta át a művésznőnek.

zsidoindexxx

Róna Tamás Rabbi, „Noé bárkája tűzözönben” című előadását sokat hallgatták a zsinagógában, ahol vasárnap délután Koltai Róbert Jászai Mari-díjas, Érdemes művész zenés, irodalmi előadásán is telt házas közönség volt.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1387|limitstart=0|limitcount=0}

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig