A profizmust képviseli
Kultúra

A profizmust képviseli

A Forrás-Új Tükör Klubnak illusztris vendége volt július 13-án. Doktor László táncművész, néptánc-oktató, koreográfus látogatott el Kiskunhalasra, a Közösségek Házába. Pályafutása során számos elismerésben részesült városunk Pro Urbe-díjasa. Átvehette a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést is számos szakmai díja mellett.

A kedd esti programot a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezte, az esten Király Gábor, a Forrás-Új Tükör Klub házigazdája beszélgetett Doktor Lászlóval. Felelevenítették a művész-pedagógus életútjának meghatározó állomásait. Megtudtuk, 58 évesen már 54 esztendeje táncol.

- A szüleim azt szerették volna, ha kétkezi szakember leszek. Úgy gondolták, a művészetből nem lehet megélni. Aztán belátták, hogy nekem ez az utam, kijelölődött. Később már támogattak, hogy ezen az úton járjak – fogalmazott.

A közönség vele utazhatott az időben szülővárosától, Hódmezővásárhelytől Budapesten, Kiskunhalason és Zákányszéken át Makóig, ahol már 12 éve vezetője a táncosoknak, a Forgatós Táncegyüttesnek. Mestere volt a műfaj jeles képviselői közül Timár Sándor, az Állami Népi Együttes vezetője és Novák Ferenc Tata koreográfus. Kiskunhalason több mint 10 évet töltött ’88-tól kezdődően.

- Tisztelettudásban egyaránt. Mindig úgy jövök vissza Halasra, hogy el se mentem. A lányomék megajándékoztak három unokával. A génjeim itt vannak. Remélem, továbbviszik a tánchagyományokat. Mindenhol büszkén elmondom, hogy Halason éltem, és miket alkottam szakmailag. Ha hívnak, jövök – mondta.

Doktor László nevéhez óriásprodukciók is fűződnek. Öt évvel ezelőtt Budapesten, a Hősök terén az Itt élned, halnod kell című zenés történelmi utazás keretében 1500 négyzetméteres színpadra koreografált. Hatszáz embert mozgatott, köztük színészeket, énekeseket, táncosokat, lovasokat. A rockmusicalt Koltay Gábor rendezésében állították színpadra. A munka más zenés darabokkal folytatódik.

- A kőszívű ember fiait és a Klapkát mutattuk be a közelmúltban hagyományőrzők bevonásával, a dramaturgia által. A nyáron a Hunyadi János című előadással készülünk a nándorfehérvári csata évfordulójára – tudtuk meg.

További részletek az estről a Halasi Tükör hetilap július 21-i számában.

Pál László

Fotók: Anda Péter