Az alkotás öröme
Kultúra

Az alkotás öröme

Hétfőn délután nyílt meg a kiskunhalasi Csipkeházban Korponainé Hanzik Veronika kiállítása. Az alkotás öröme címre keresztelt tárlat a kalotás hímzés szépségeibe vezeti be az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitón versek, idézetek hangoztak el a József Attila Irodalmi Kör tagjainak jóvoltából.

Az alkotás öröme. Ezzel a címmel nyílt meg tegnap délután Korponainé Hanzik Veronika kiállítása a Csipkeházban. Mint az alkotótól megtudtuk, több évtizede rajong az úgynevezett kalotás hímzésért.

- Ez a kézimunka stílus a múlt században Kalotaszegről indult, később egy német irányzat némileg formálta, de a mai napig ezt a változatot készítjük. Nekem ez egy igazi szerelem, azt sajnálom csak, hogy nem nagyon tudok itt, a környékben olyat, aki hasonló alkotásokat készítene és így utánpótlás sincs. Annak idején találtam egy olyan németnyelvű újságot, amiben sablonok voltak. Azokat varrtam meg először, később pedig már egyre nagyobb és bonyolultabb kézimunkákat is el tudtam készíteni – tudtuk meg Veronikától.

A tárlat megnyitóján az est háziasszonya, Vajda Ilona köszöntötte a jelenlévőket, a Csipkeház nagytermében. Ezt követően Szécsiné Rédei Éva, az intézmény igazgatója fejezte ki örömét, amiért egy ilyen különleges kiállításnak adhatnak otthont a következő hetekben.

A megnyitón több alkalommal is közönség elé álltak a kiskunhalasi József Attila Irodalmi Kör tagjai. Sári Kati és Hajdók Zsóka saját verseiket, illetve irodalmi klubtársaik műveit szavalták el.

Ácsné Fehér Klára röviden összefoglalta az alkotó életútját, valamint beszélt Veronika kalotás hímzéshez fűződő szoros viszonyáról is.

A helyszínen készített felvételeinket és interjúinkat a Halas Televízió Kultúrkép magazinjának egy későbbi adásában láthatják majd az érdeklődők.

Még több cikk

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista

Dallista Sass Szilviával

Dallista Sass Szilviával

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?