Az álmok földje
Kultúra

Az álmok földje

Zsellér Ágnes a közelmúltban koncertezett a Csipkeházban. Az álmok földje című előadáson komoly- és könnyűzenei művek hangzottak el Kovács Márton zongoraművész kíséretével. A nagy sikerű est vastapssal és ráadásszámokkal ért véget.

A koncert csillagos eget, Holdat, tengert jelenített meg a muzsika hangjaival. Gabriel Fauré dalai zenével megrajzolt, álomszerű tájképek, játékok Zsellér Ágnes szerint. Úgy fogalmazott, ezek a művek zenébe szőtt festmények.

- Fauré szerzeményei külön blokkot alkottak. Választottam még az estre Schubert, Caccini, Puccini, Rahmanyinov műveiből, és a koncert végén egyik kedvencem, Morricone dala, a Volt egyszer egy vadnyugat szólalt meg előadásomban. A hangnak harmonizáló, gyógyító hatása van. Ennek felismerése egyidős az emberrel. Az ember és a hangszer által megszólaltatott hang tud gyógyítani, amit gép állít elő, annak nincs olyan intenzív hatása – mutatott rá Zsellér Ágnes. –  Az ősi technikák bizonyítják, hogy a hangspirálok az emberi testre gyógyítóan hatnak, azaz gyógyító erővel bírnak – tette hozzá az énekesnő.

A koncert zenei kíséretét Kovács Márton adta. A zongoraművész Szegeden él, de Kiskunhalashoz is kötődik, több évet tanított a helyi művészeti iskolában, és közreműködött városi eseményeken.

- A műveket elsősorban Ági választotta, ő találta ki a koncepciót. A legfőbb kihívást a Fauré-dalok jelentették. Egyrészt, mert újként jöttek, másrészt azért, mert harmóniailag, dallamilag, ritmikailag elrugaszkodottak. Számomra a Volt egyszer egy vadnyugat zenéje volt még kihívás. Az akkordokat, a harmóniákat kotta nélkül, fül alapján tanultam meg, és improvizáltam. A koncerten a tarsolyomban levő eszközökkel zenéltem, azok alapján alakítottam a kíséretet. A közös munkánk novemberben kezdődött. Ági rendszeresen eljött Szegedre, az egyetem művészeti karának épületében tudtunk próbálni – mondta Kovács Márton.

A tervek szerint Zsellér Ágnessel rendszeresen találkozhatnak az érdeklődők Kiskunhalason. A Csetényi Élménypark üvegfalas termében tart majd naplementés hangfürdőket.

További részletek a Halasi Tükör hetilap január 11-i számában.

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal