„Az irodalom élő, jelenkori dolog”
Kultúra

„Az irodalom élő, jelenkori dolog”

Tallér Edina írónő és Gerner Csaba színművész az elmúlt hónapokban több rendhagyó irodalomórát is tartott városunk középiskoláiban. Ezúttal a Dékáni Árpád Technikum fiataljaihoz látogattak el és egy vendéget is magukkal hoztak. Kele Fodor Ákos író, költő saját könyvét mutatta be a hallgatóságnak. A kötet modernkori cigánymeséket tartalmaz.

- Tavaly a színházon keresztül próbáltuk megválaszolni azokat az emberi kérdéseket, amik mindannyiunkkal megtörténnek. Az idei tanévben viszont újítottunk és kortárs írókat, költőket hívunk magunkkal egy-egy ilyen találkozóra. Azt szeretnénk bebizonyítani a gyerekeknek, hogy az irodalom az nem egy régi könyv vagy egy kép a falon, hanem nagyon is élő, jelenkori dolog. Hús-vér emberek írnak, alkotnak most, 2022-ben is. Ez általában meglepi a fiatalokat, viszont minden egyes rendhagyó irodalomóra után büszkén és boldogan indulunk haza, mert érezzük, hogy sikerül felnyitnunk a diákok szemét – nyilatkozta Tallér Edina.

A halasi eseményen Kele Fodor Ákos író, költő volt a meghívott vendég. Örömmel osztotta meg lapunkkal itteni tapasztalatait.

- Azért szeretem ezeket az órákat, mert annak idején sajnos nekem ilyen egyáltalán nem adatott meg. Mennyivel jobban érdeklődtünk volna az irodalom iránt fiatal korunkban, ha jön valaki, aki lazán mesél arról, milyen is egy író élete. Sok diák még ma is azt képzeli, hogy az írók tintába mártott tollheggyel papírra vetik a régies gondolataikat. Aztán szembesítem őket azzal, hogy miként is zajlik az alkotási folyamat nálam és a diákok minden alkalommal rácsodálkoznak erre az egészre. Most a cigánymeséket tartalmazó kötetemet mutattam be a halasi gyerekeknek.