Betlehem Városában a Kiskun Táncegyüttessel (galéria)
Kultúra

Betlehem Városában a Kiskun Táncegyüttessel (galéria)

Az adventi időszakhoz illeszkedő témájú előadássorozattal lepte meg Kiskunhalast a 15 éves a Kiskun Táncegyüttes. A premierre szerda este került sor Városi Filmszínházban. A jubiláló együttest Fülöp Róbert polgármester köszöntötte a szépszámú közönség előtt. A Betlehem Városában című előadás végén Mándity László, az együttes vezetője emléktárggyal köszönte  meg a város folyamatos támogatását.

Öt tervezett előadással lepte meg az adventi időszakban Kiskunhalas Város közönségét a 15 éves Kiskun Táncegyüttes együttműködve Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola növendékeivel. A csapat volt tagjai közül is sokan felléptek a majd egy órás előadásban. A szerda esti, első előadáson a földszinti lelátó megtelt, és az első emeleti karzaton is helyet foglaltak.

Varázslatos fényviszonyok tették még izgalmasabbá a látványos előadást

Az előadás előtt a műsorvezető Pősz Attila először Fülöp Róbert polgármestert hívta a színpadra, aki köszöntötte és méltatta a 15 éves Kiskun Táncegyüttest. A városvezető elismerően nyilatkozott a magyar folklórt és a kunsági tánchagyományokat ápoló, másfél évtizede a kiskunhalasi kulturális élet szerves részéhez tartozó együttesről.

Pősz Attila mesélőként élvezetes keretet adott az estnek

A város, mint mondta nem is tehet mást, minthogy támogassa a magyar kultúrát, a néphagyományokat ilyen erőteljesen és magas színvonalon őrző együttest. Ehhez leginkább az infrastruktúra és a megjelenés lehetőségének biztosításával tud hozzájárulni Kiskunhalas. Ennek eredménye például a Tánchagyományok Házának megépítése, ahol más hasonló közösségekkel együtt gyakorolhatják nap, mint nap a táncokat és készülhetnek kulturált körülmények között a fellépéseikre az együttes tagjai.

A történet középpontjában szinte végig jelen volt a Jézusnak életet adó Mária

A polgármesteri köszöntő után Pősz Attila műsorvezető mesélő szerepbe bújt és a messze múltba, Krisztus születésének időszakába varázsolta a közönséget. Betlehem Városának megjelenítése, kifejező díszletek kíséretében jól tükrözte a Kiskun Táncegyüttes kreativitását. Az ismert bibliai történetek, a háromkirályok látogatásával a jászolban lévő kis Jézusnál, a gyermekét óvó-védő Mária tevékenysége, Heródes király csecsemőket pusztító cselekedete és sok más egyháztörténeti motívum bemutatásra került.

Az emléktárgy átadásánál Fülöp Róbert polgármester és Mándity László együttesvezető

A szóló és közös táncok, a különböző korosztályok ritmusos váltakozása, hangulatos fényviszonyokkal fűszerezve dinamikus lendületet adott az előadásnak, amelyben a főszerepet a táncok játszották. A produkciókban jól felismerhetően feltűntek a különböző hazai tájegységek tánchagyományai. A közönség lelkes tapssal köszönte meg az előadást a fellépőknek.

Táncjelenet a színpadon

A Betlehem Városában című előadás végén Mándity László, az est forgatókönyvének írója, a Kiskun Táncegyüttes vezetője a színpadra kérte a nézőtérről Fülöp Róbert polgármestert. A táncegyüttes vezetője megköszönte a nézők, a segítők és a támogatók ez évi együttműködését és külön köszönte Kiskunhalas város folyamatos és kiemelt támogatását. Ennek nyomatékául 15 éves feliratú emblémával ellátott emléktárgyat adományozott a polgármesternek az együttesvezető, annak a reményének hangot adva, hogy az együttműködés töretlenül folytatódik.

Mária kis Jézussal a kezében, József mellett

A Halas Televízió Kultúrkép című műsorában a jövő héten, csütörtökön 19 órakor részleteket mutat be az előadásból. A Betlehem Városában című előadássorozat megtekinthető december 14-én és 15-én 17.00 órai kezdettel a Városi Filmszínházban. Az együttes december 16-án a Tánchagyományok Házában 16.00 órai kezdettel fotókiállítást tár a nagyközönség elő az elmúlt 15 év történetéből.

Kép-szöveg: Kovács Iván