Címkézett érzelmek
Kultúra

Címkézett érzelmek

Egymásra figyeléssel, empátiával sok minden megoldható. Az érzelmi intelligencia jobb élethez tudja segíteni az embert. Stabilitást, biztonságot adhat ahhoz, hogy felelősségteljesen kiálljunk magunkért, és döntéseket hozzunk.

Folytatódott a Borostyán Waldorf Általános Iskola ismeretterjesztő programsorozata. Dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner, író, egyetemi oktató volt a november 8-i rendezvény előadója, aki az érzelmi intelligencia fejlesztéséről beszélt gyermek- és felnőttkorban. A Csipke Hotel konferenciatermében köszöntötték dr. Kádár Annamáriát, waldorfos szülőt, akit a mesepszichológia úttörő alakjának tartanak. Fókuszban szerepelt az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermek- és felnőttkorban.

- Fejleszteni lehet, de vannak korlátok. Sok tévhit él ezen a területen – mutatott rá. – Az érzelmi intelligencia is része a nagy intelligenciafogalomnak. Amikor úgy konferálnak fel, hogy a szeretet művészetéről beszélek, hozzáteszem, hogy a szomorúságról, a veszteségről is. A teljes érzelmi skálát értjük érzelmi intelligencia alatt. Fontos a saját érzelmeink felismerése, megnevezése és kifejezése. Van, aki azt mondja, amit a külvilág elvár tőle. Sokszor színjáték zajlik. Negatívat élünk meg, de pozitívról beszélünk. Az érzelmi állapotot tudnunk kell címkézni magunkra és a gyerekre vonatkozóan egyaránt.

Szó volt arról, hogy a nyilvános beszédtől való félelem sokakat jellemez. A pszichológus említést tett arról is, hogy sokan lefagynak ilyen szituációkban.

- A hitelesség azt is jelenti, hogy verbálisan kommunikálom az érzelmeimet. Amikor határról, korlátokról beszélek, akkor a mögötte levő szándék is ott kell, legyen. Van, hogy mondunk valamit verbálisan, de mást kommunikálunk nonverbálisan. Megkönnyebbül, aki beszél az érzelmeiről.

További részletek a Halasi Tükör hetilap november 23-i számában.