Csábító farsangi vígasság
Kultúra

Csábító farsangi vígasság

Kiskunhalason farsangi családi délutánnal várták az érdeklődőket a Kultúrházak éjjel-nappal című országos akció keretében. A vidám rendezvény a hagyományőrzés fontosságát tűzte zászlajára, miközben gasztronómiai és kulturális élményeket egyaránt kínált a közönségnek a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében.

 

A Közösségek Házában szombaton fánksütéssel és zenés-táncos mulatsággal fogadták a betérő vendégeket. A programok összeállításakor kicsikre és nagyokra egyaránt gondoltak. 

-Hagyományos országos programsorozat ez, melyben első alkalommal vett részt városunk. Farsangi és báli időszakról lévén szó általában ehhez kötődő programokat szerveznek a kulturális központok, mi is így tettünk. Kiskunhalason a Süssünk együtt! – fánkos, táncos délutánnal színesítettük a kínálatot – fogalmazott Végső István részlegvezető. 

Az érdeklődők láthatták, hogyan készítik a halasi háziasszonyok a farsangi fánkot. Az aprók táncát Szőnyiné Vas Lívia vezette, aki a hagyománykörhöz kapcsolódó dalokat tanított.

- Jól ki kell dolgozni a fánk tésztáját. Azután hagyni kell, hogy megkeljen, majd bő olajban kisütni. Ha fedő nélkül sütjük és csak félig lepi el a tésztát az olaj, akkor lesz szép szalagos a fánk - osztotta meg tapasztalatait Barta Barnabásné Rózsika néni.

- Hatvan főre készültünk hozzávalókkal. A lányommal, Bettivel és a gyerekekkel együtt formáztuk, szaggattuk a fánkot - mondta Szerencsés Ildikó. A fánkok ízesítéséhez Kis Ferencné házi birs- és málnalekvárral, a Végső család pedig baracklekvárral járult hozzá. A sütés főzés mellett a szórakozás, tartalmas kikapcsolódás is fontos szerepet kapott. A jelenlevők együtt táncoltak, énekeltek. A talpalávalót Vladár Károly népzenész szolgáltatta.

- A dudaszóra dunántúli csárdással és ugróssal készültünk. Figuragazdag, de azért egyszerű táncokat választottunk. Lassúbb és gyorsabb részek váltották egymást benne. Körben és párban is lehetett ropni - avatott be a táncprogramba Szőnyiné Vas Lívia.

A családi délutánon Ringató foglalkozás is volt a legkisebbeknek Vadai Henrietta népdalénekes vezetésével. A kicsinyek a népdalok mellett mondókákat is tanulhattak.

A Kultúrházak éjjel-nappal akció meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete volt. Az esemény fővédnökségét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vállalta. Az országos akció résztvevőjeként a helyi kulturális központ is hozzájárult a közösségi művelődési népszerűsítéséhez.

Pál László

{facebookpopup}