Csipkecsodák és színes trafószekrények
Kultúra

Csipkecsodák és színes trafószekrények

Sáli Levente mindig valami új, különleges dolgon töri a fejét. Ezúttal a halasi csipkék ihlették meg, így festményein is ezek a motívumok láthatók, továbbgondolva. A festőművész azt is elárulta, hogy hamarosan ismét a szabadban fog alkotni, így az utcákat járva, bárki találkozhat majd vele festegetés közben.

- Min dolgoztál az elmúlt időszakban?

- A hideg, sötét, téli hónapokban mindig a nappalink lesz az alkotóműhelyem. Körbeveszem magam az aktuális kollekcióm képeivel. Most éppen a halasi csipkét dolgozom fel a festészet nyelvezetével. Az ötlet már ősszel megszületett a fejemben, amikor a is a borús napok után jött egy sziporkázó napsütés. Az udvarunkon lévő fáknak, kismadaraknak a sziluettjét látva azonnal tudtam, hogy nekem halasi csipkékről kell festenem.

- Létező csipkéket festesz vagy új motívumokat álmodtál meg?

- Ezek javarészt létező motívumok. De olyan vagyok, mint egy gyerek, hiszen játszom velük, tovább gondolom őket. Van olyan festményem, ami három különböző, létező csipkéből lett összeállítva, negyedik rétegként pedig megjelenik az én fantáziám is a képen. Azért vannak olyan motívumok is, amik korábban nem léteztek, de a fejemben úgy jelentek meg, mint a valódi csipkék, és szerintem nagyon beleillenek a kollekcióba.

- Mi volt a célod ezzel a képsorozattal?

- Szerettem volna megőrizni a csipke tradícióját, de szerencsére ennek a csodás műalkotásnak van jövője is, amit mi még nem láthatunk, de a festészeten keresztül talán megjeleníthető ez a jövőkép. Éppen ezért kerül a vászonra jó pár olyan csipke, amik még nem is léteznek.

- Hány darabból áll jelenleg a kollekció?

- Eddig nyolc kép készült el, három-négy már készülőben van. Az egész sorozat szubsztanciáját szerintem húsz képbe tudom majd belesűríteni. De ezt előre nem lehet kijelenteni, hiszen egyik kép hozza a másikat, szóval lehet, meg sem állok majd kétszáz darabig. (nevet)

- Tavaly nagy sikert aratott a lakosság körében, a köztereken lévő terelőoszlopok kidekorálása. Tervezel-e hasonlót?

- Biztosan sokan értesültek már az új projektemről. A város több pontján vannak az áramszolgáltatónak trafóházai. Ezek jelenleg leginkább sablonos, semmilyen színűek. Azt a megtisztelő feladatot kaptam a városvezetéstől, hogy ezeket fessem ki. A tervek nagy sikert arattak, zöld utat kapott a projekt, úgyhogy hamarosan ismét találkozhatnak velem az emberek Halas utcáin.

Még több cikk

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig