Csipkefesztivál különlegességekkel
Kultúra

Csipkefesztivál különlegességekkel

Csipkékkel és a „Hajnalpír Országa” selyemhímzéseivel várja az érdeklődőket a XV. Nemzetközi Csipkefesztivál és Kiállítás. A találkozót Korea mellett Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szerbia, Szlovénia és Oroszország csipkekészítőinek részvételével rendezte meg a Halasi Csipke Közalapítvány. Társszervezője a Magyar-Koreai Társaság, amelynek köszönhetően különleges élményben lehet része annak, aki megtekinti Park Phil Soon asszony, selyemhímző művésznő tárlatát.

A XV. Nemzetközi Csipkefesztivál és a hozzá kapcsolódó, A hajnalpír országa című kiállítás közönségét a szervezők nevében dr. Várnai László, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke köszöntötte. Az idei rendezvényen küldöttséggel együtt ünnepelték a magyar-koreai diplomáciai kapcsolatfelvétel 25. évfordulóját.

- A halasi csipke szép eredményeket ért el és bővíti kapcsolatait. Remélem, a jövőben is ilyen magas színvonalú munkákat fogunk látni. Azt hiszem, ez a nap méltó megemlékezés a diplomáciai kapcsolatfelvétel évfordulóján – fogalmazott dr. Várnai László.

- Korea a rendezvény díszvendége Park Phil-Soon asszony gyönyörű selyemhímzéseivel. Érzelem és kíváncsiság hozta létre ezt a kiállítást – mondta dr. Szegő Andrea. – Mi, magyarok nagyon büszkék vagyunk a kultúránkra, nemzeti értékeinkre. A kíváncsiság is ott van azonban bennünk a másik kultúra iránt, melyet jelen esetben Park asszony csodálatos munkái jelentenek. A koreaikat is idevezette a kíváncsiság: mi az, amire a magyarok, a halasiak büszkék. Egymás kultúráját párba szedetten mutatjuk most be – tette hozzá a Magyar-Koreai Társaság elnöke.

csipkenyito1

- A csipke attól csipke, amit rendkívüli gondossággal, szeretettel, figyelemmel, szépséggel megtöltenek azok a hölgyek, akik létrehozzák. A halasi csipke nagy ünnepén, a nemzetközi fesztiválon őket is ünnepeljük – hangsúlyozta Gyovai István polgármester.

- A selyemhímzéseket esztétikai megformálás, a színek harmóniája szempontjából is nagyra tartják. Magyarország sem marad el Korea mögött, hasonlóan kimagasló iparművészettel rendelkezik – ezt már Lee Woo Chol koreai tanácsos mondta a megnyitón.

- A csipke városában mindig csoda történik. Megfoghatatlan számomra, ahogyan egy cérnaszálból csipke lesz. A szellemi kulturális örökségből táplálkoznak a csipkék és a selyemalkotások is, ez összeköti őket. A művésznő munkái és a csipkék is egyediek – mutatott rá dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság, Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója.

- A mozgás jegyében megmozdult a világ ezen a fesztiválon. A csipkeközpontok mutatkoznak itt be és a híres halasi csipke mellett rengeteg technika vonul fel – szólt a közönséghez Szőcsné Gazda Enikő sepsiszentgyörgyi néprajzos, muzeológus.

A nemzetközi fesztiválon ünnepélyes ajándékátadásra is sor került. A Halasi Csipke Közalapítvány és a Magyar Koreai Társaság közös meglepetése volt a darupárt ábrázoló halasi csipke, melyet Park Geum Hye-nek, a Koreai Köztársaság elnökének készítettek. Kétszarvasos motívum szerepel azon a csipkén, melyet Park Phil-Soon selyemhímző művésznek ajándékoztak. A rendezvényen közreműködött és nagy sikert aratott Herencsár Viktória cimbalomművész, a Cimbalom Világszövetség elnöke és Lee Hansol brácsaművész, a Besztercebányai Művészeti Akadémia koreai hallgatója játszik hangszerén.
 
Kiliti Zsuzsanna, a Csipkeház igazgatója a szombati programokat is a közönség figyelmébe ajánlja. Az attrakciós napon lesznemzetközi csipketechnikai bemutató. Bepillantást engednek Park Phil-Soon koreai selyemhímző művészetébe. A karcagi vendégek birkapörkölttel kínálják a látogatókat. A kihelyezett postahivatalban pedig alkalmi bélyegzésre kerül sor. Az érdeklődőket április 26-án 9.30-tól 16 óráig várják. A kiállítás május 11-ig látogatható a Csipkeházban.

Szöveg: Pál László
Fotók: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1304|limitstart=0|limitcount=0}

Még több cikk

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral