Csipkénk a Magyar Nemzeti Múzeumban
Kultúra

Csipkénk a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az elmúlt hétvégén, a Múzeumi Világnap alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban vendégeskedett a Halasi csipke. Csipkekészítési bemutatóval és gyermek kézműves asztallal készültek a megjelenésre.

2022 decemberében nyílt időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, Magyar EXPO sikerek címmel, ahol a világkiállítások magyar szereplőit mutatják be az 1851 és 2021 közötti, 170 éves időszakban.  A Halasi csipke 1902-es első megjelenését követően rendszeresen képviselte a magyar iparművészetet a világkiállításokon, így 6 db csipkével és egy nagy díjas oklevéllel mutatkozik be ezen a tárlaton.

Azon kiemelkedő alkotásokat javasoltuk bemutatásra a szervező kurátornak, amelyek résztvevői és díjazottai voltak a világkiállításoknak. Mindegyik felajánlott csipkét befogadták és nagyon szép elhelyezéssel megjelenítették.  Ezek a csipkék: Julianna terítő (Brüsszel 1935 ), Hatállatos terítő (Párizs 1937 Díj: Grand Prix Paris ), Angyalos terítő  (Nemzetközi Kézműipari Kiállítás Berlin1938 ), Brüsszel címere (Brüsszel 1958 Díj: Grand Prix Brussel ), Virágos terítő (Milánó 2015 ), Nyolcszarvasos terítő (Milánó 2015), Grand Prix oklevél Párizs1937 – tájékoztatott Szécsiné Rédei Éva Csipkeház igazgató.

Az EXPO kiállításhoz kapcsolódóan, a Múzeumi Világnap alkalmából meghívást kaptak a Csipkeház munkatársai egy részletesebb bemutatkozásra.

- Örömmel tettünk eleget a meghívásnak. Hászné Baksa Nikolett csipkevarró mutatta be a  csipkevarrás rejtelmeit az érdeklődő látogatóknak. Készültünk egy mini kiállítással, ahol az ékszereket és a keretezett csipkéket jelenítettük meg. A gyermekeket csipke színezővel, kvíz kérdésekkel és puzzle-el vártuk – mondta el Szécsiné Rédei Éva.

A Magyar Expo sikerek című kiállítás 2023. augusztus 31-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Halasi csipke varrást hamarosan újra bemutatják Szentendrén, a Pünkösdi Örökség Ünnepen és Budapesten a Múzeumok Éjszakáján, a Vajdahunyadvárban lévő időszaki kiállításon.