Daczi Zsoltra emlékezünk
Kultúra

Daczi Zsoltra emlékezünk

Tizenöt esztendővel ezelőtt, 2007. augusztus 6-án hagyta itt a földi színpadot az ország egyik legjobb gitárosa, a kiskunhalasiak Bendegúza, Daczi Zsolt. Alig 38 év adatott meg neki, a Wecker, a Ve, a Bikini, a Tirana Rockers és az Omen muzsikusaként rajongok ezreinek okozott felhőtlen örömöt. A Temesvári vasárnap hangjai pedig örökké ott lesznek a magyar rocktörténelemben.

A kezében emberi hangon szólt a gitár. Egy kritikus írta ezt Daczi Zsoltról. Nem lehet vele vitatkozni. Ő egy volt a hangszerével, mindegy, hogy Gibsont, Fendert vagy éppen Kramert szólaltatott meg. Beszélt, kommunikált, érzelmeket közölt. Örömöt, fájdalmat, hiányt, szerelmet. Jelen volt. Nem lehetett nem odafigyelni rá. Egy 19 éves kiskunhalasi srác, az Erdei térről 1989-ben begitározta magát a magyar könnyűzenei életbe. A szakemberek felkapták a fejüket, a rajongók megtalálták benne az új kedvencet. A vidékről jött csupaszív muzsikust, aki ugyanolyan volt, mint ők, ott lent a küzdőtéren. Nemcsak a Bikiniben adta oda magát a közönségnek, tette ki a szívét a színpadra. A Wecker, a We, később a Tirana Rockers és az Omen közönsége is láthatta ugyanezt. A szakma pedig másodszor kapta fel a fejét akkor, amikor Ángyán Tamással elkészítették a Carpatia Projekt elnevezésű lemezt. Világszínvonal - ezt mondták az anyagról. Valóban az volt és még most is az. Zsolti vagy ahogy nagyon sokan nevezték Bendegúz, egy alattomos betegséggel is sokáig küzdött. Mindig odagitározott egyet a gonosznak. A Temesvári vasárnap pedig himnusszá vált. 

Bíztunk benne, hittük, hogy látjuk még. Csápolunk még neki. 2007. augusztus 6-án délben minden remény elmúlt. Daczi Zsolti végleg letette a gitárt, immáron 15 éve egy másik színpadon zenél. Egykori zenésztársával, Nagy Zolóval, tanítómesterével Németh Buhin Lászlóval. Beszélget a Bikiniben töltött éveiről Gallai Péterrel és újra eljátszák, hogy a Furcsák közé tartozom... Még csak 53 éves lenne...Hiányzik...

Indexkép: Daczi Zsolt emlékoldal