Egészségőr Forrás-klub (galéria)
Kultúra

Egészségőr Forrás-klub (galéria)

A méhnyakrák megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet a Forrás-Új Tükör Klub idei első rendezvénye. A Közösségek Házában Dancs Eszter ifjúsági védőnő és dr. Mare Norbert Adrián szülész-nőgyógyász szakorvosjelölt szolgált információkkal a betegség kapcsán a jelenlevőknek.

A prevencióra helyezte a hangsúlyt a Forrás-Új Tükör Klub január 11-i összejövetele. A program résztvevőihez Dancs Eszter ifjúsági védőnő szólt elsőként. Rámutatott, a méhnyakrákba nem kellene édesanyáknak belehalni. 

- Szeretnénk kapcsolódni az európai méhnyakrák-megelőző héthez. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez az a betegség, amit meg lehet előzni. Gyógyítható, ha időben észreveszik – hangsúlyozta. 

Dr. Mare Norbert Adrián szülész-nőgyógyász szakorvosjelölt negyedik éve dolgozik a kiskunhalasi kórház szülészeti osztályán. A méhnyakrák megelőzése (HPV-infekció, nőgyógyászati rákszűrés) címmel tartott előadást a Közösségek Házában. 

- Egyre többen jelentkeznek rákszűrésre, de még mindig úgy gondoljuk, hogy kevesen. Évente fontos részt venni a vizsgálatokon, mert a méhnyakrák maximálisan kezelhető. A betegség leggyakrabban a 30-60 éves korosztályt érinti, de nem kizárólag – mondta.

A betegséggel kapcsolatos panaszok az alhasra irányuló fájdalom, a rendszertelen havi vérzés, a hüvelyi folyás. Tapasztalatok szerint a betegek előrehaladott állapotban jelentkeznek orvosnál. 

Dr. Mare Norbert Adrián előadása után filmvetítésre került sor, majd kérdezni is lehetett. A rendezvény kísérőprogramjaként gyöngyfűzés is volt. Az elkészült karkötők az összetartozást jelképezik, ezeket az onkológiai osztályokon kezelt hölgyek kapják meg a Mályvavirág Alapítvány közreműködésével. 


A témáról bővebben is olvashatnak január folyamán a Halasi Tükör hetilapban. 

Pál László
Fotók: Anda Péter

Még több cikk

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral