(►) Egy varázslatos éjszaka a halasi múzeumban
Kultúra

(►) Egy varázslatos éjszaka a halasi múzeumban

Kiskunhalas idén is csatlakozott a Múzeumok éjszakája elnevezésű programsorozathoz. Szombaton délután és este színes kínálattal készült a Thorma János Múzeum, a családok apraja-nagyja találhatott kedvére való előadást, koncertet, műsort. A legnépszerűbb bemutató a bűvész show volt.

Egy éjszaka, amikor minden életre kel. Ez volt a mottója a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatnak, melynek természetesen most is a Thorma János Múzeum adott otthont Kiskunhalason. A Halasi Városmenedzser Kft. múzeumi dolgozói ezúttal is kitettek magukért, változatos kínálatot állítottak össze az érdeklődő halasiaknak, környékbelieknek.

A rendezvény a Kiskun Táncegyüttes műsorával indult, majd A kidőlt kemence bedőlt oldalán címmel hallgathattak élőszavas mesemondást a legkisebbek, a Meseszó egyesület jóvoltából.

A Tündérkert Bábszínház tagjai is ellátogattak a Thorma János Múzeumba. A világszép nádszálkisasszony című mesét mutatták be, egészen egyedi módon, marionett bábok segítségével. Az interaktív előadást különleges hanghatások színesítették.

Nem túlzás azt mondani, hogy az idei programsorozat legnépszerűbb állomása Szűcs László bűvészbemutatója volt. A terem színültig megtelt érdeklődőkkel. És nem csak a gyerekek nézték tátott szájjal a bűvészt, a felnőttek is el-elcsodálkoztak egy-egy látványosabb trükk láttán.

A közönség soraiból több gyermek és szülő, nagyszülő is részesévé válhatott a bemutatónak. Kártyatrükkök, semmiből előtűnő színes kendők, galambok jöttek egymás után, de a résztvevők megtudhatták azt is, miként lehet egy hagyományos papírzsebkendőből tízezrest varázsolni, egy gyufaszál segítségével.

A népi hagyományok ápolásáról többek között az Így tedd rá! csapata gondoskodott, akik néptáncbemutatóval készültek. A gyerekeket nem kellett sokáig motiválni, percek alatt megtelt az udvar táncoslábú kicsikkel, akik új koreográfiákat és dalokat tanulhattak a foglalkozás vezetőitől.

Végső István jóvoltából az érdeklődők megtudhatták, ki is az a Macska Roza, aki a korabeli információk szerint boszorkány volt itt, Kiskunhalason. Mint a helytörténész elárulta, eddig is nagy tudásanyag állt rendelkezésére a téma kapcsán, de még mostani prezentációja után is kapott érdekes, hasznos kiegészítő információkat, így tovább bővülhet Roza mítosza.

A Bajai Fiatalok Színháza jóvoltából a családok egy filmzenei utazáson vehettek részt. Klasszikus Disney mesék betétdalai csendültek fel, a modern animációs filmek slágerei sem hiányozhattak a kínálatból. A publikum tagjai közül többen is a művészekkel együtt énekelték gyermekkoruk kedvenc mesedalait.

Sáli Levente szinte állandó szereplője a Múzeumok éjszakájának. Ezúttal is homokanimációval készült. Alkotásaiban megmutatta Halas ikonikus épületeit, köztereit, motívumait.

Az előadások, bemutatók mellett számos olyan helyszín is volt, ahol egész este várták az embereket a különféle érdekességek. Kézművesség, macikonyha és egyéb érdekességek közül lehetett válogatni.

A helyszínen a Halas Televízió stábja több összefoglalót is készített, melyeket a következő napokban láthatják majd a Hírnaplóban és a Kultúrkép magazinban.