(►) Egyedülálló Glatz Oszkár kiállítás a Thorma János Múzeumban
Kultúra

(►) Egyedülálló Glatz Oszkár kiállítás a Thorma János Múzeumban

Most pénteken nyílik és adventig lesz látogatható a Glatz Oszkár festőművész alkotásait csokorba szedő tárlat Kiskunhalason, a Thorma János Múzeumban. A Monarchiától a kora Kádár korszakig alkotó művész eredeti festményeiből  összeállított kiállítás kuriózumnak számít. A tárlat hivatalos megnyitója szeptember 15-én, 17 órakor lesz a Thorma Galériában. (címképen: Kollarics Gábor művészettörténész-muzeológus Glatz Oszkár Birkózó fiúk című festménye előtt)

Kollarics Gábor művészettörténész-muzeológus beszélt szerkesztőségünknek a most pénteken nagyközönség elé tárandó Glatz Oszkár kiállításról. Mint mondta, aki a december 3-ig látogatható tárlatot megtekinti, az életre szóló és valószínű ilyen formában összeállítva soha többé nem látható válogatást kap, a kissé háttérbe szorított festő életművéből.

Glatz Oszkár hosszú élete olyan 70 évet ölel fel alkotásaival, amely a monarchiától, a Horthy korszakon át a II. Világháborút követő Rákosi diktatúrán keresztül, a kora Kádár korszakot érintően ad művészettörténeti lenyomatot. Az impresszionista beütésekkel jellemzett, ám naturalistaként nyilvántartott Glatz Oszkárt a kisfestő kategóriába sorolta a korszak és életében, sőt azt követően is ebben a megítélésben beszéltek róla. Kollarics Gábor azonban rávilágított arra, hogy ez valójában egy olyan ráragasztott bélyeg, amely messze alulértékeli Glatz Oszkár gazdag hátrahagyott életművét.

A kiállítás anyagát 14 helyről gyűjtötték össze és rendezték egységes, a mester korai nagybányai korszakához köthető tárlattá. A Glatz alkotásokat 2023. szeptember 15-től december 3-ig tekinthetik a meg a Thorma János Múzeumban (Kiskunhalas, Köztársaság u. 2.) nyitvatartási időben a Kiskunhalasi Őszi Tárlat keretében. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott kiállításról publikációt a Halas Városmenedzser Nonprofit Kft. jelentetett meg, amely a fenti képen látható.

Kép-szöveg: Kovács Iván
Operatőr: Vercz András
Vágó: Lukács Viktor