Együtt ünnepelt a város
Kultúra

Együtt ünnepelt a város

Az 1948-49-es szabadságharc és forradalom 166. évfordulója alkalmából rendezett hivatalos városi ünnepségsorozat szombat délelőtt 10 órakor vette kezdetét Kiskunhalason az Országzászló ünnepélyes felvonásával. A Kiskunhalasi Lovasbandérium díszőrsége mellett, a Városi Fúvószenekar játszotta el a Himnuszt, miközben a magasba vonták a nemzeti lobogót. Idén minden eddiginél többen látogattak ki az ünnepi programokra.

 
Az ünnepélyes zászlófelvonást követően a városi közjogi méltóságok és a meghívott vendégek a Filmszínházba vonultak át az ünneplőkkel, ahol a Kertvárosi Általános Iskola diákjai elevenítették fel a több, mint másfél évszázaddal ezelőtti eseményeket. A zenés, táncos, a forradalom képeit bemutató diavetítővel kiegészített ünnepi műsor méltó módon emlékezett meg a márciusi ifjakról. zasz02

Március 15-e egy olyan ünnep, amit nem örökültünk, nem honfoglaló magyarjaink hagytak ránk, hanem magunknak teremtettünk. Akkor sem hagytuk veszni, amikor meg kellett harcolni annak megtartásáért, gondoljunk 1csak 956-ra, a kommunista diktatúra béklyóira – fogalmazott Cs. Kovács Lajos a Kertvárosi Általános Iskola pedagógusa, aki ünnepi beszédében a szabadság összetartó erejéről beszélt. – Ez a nap a szabadság ünnepe, azt azonban, hogy a jelenkor rohanó világában miként ünnepeljük ezt a napot, hogyan emlékezünk a márciusi ifjakra, mi magunk döntjük elmutatott rá Cs. Kovács Lajos. Szerinte a szabadság azonban csak egy alkotóeleme volt az 1848-49-es forradalomnak, kellett hozzá a márciusi ifjak átgondolt, megfontolt cselekvőkéssége is.

zasz03

Az ünnepség résztvevői a filmszínházból előbb a Petőfi-szoborhoz vonultak át, ahol a város vezetői, az önkormányzati intézmények és járási hivatal, a pártok képviselői mellett, sok száz halasi is egy-egy szál virágot helyezett el a szobor talapzatánál, majd együtt sétáltak a Thorma János Múzeumba, ahol koszorúkat, virágokat helyeztek el a forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító Talpra, magyar című festmény talapzatánál is.

zasz04

Reggel nyolc órától a városi piactéren a Magyarok Vására várta a halasiakat, ahol több mint kétszáz kisiparos, kézműves árulta portékáit. A szőttesektől, a bőrdíszművön, a kerámiákon, faragott fatányérokon át a legfinomabb helyi fűszereken, és különböző házi jellegű élelmiszereken át szinte minden hagyományos magyar termék kapható volt. A jó hangulatról a Kiskun Táncegyüttes mellett több helyi és vidéki hagyományőrző csoport gondoskodott.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

Még több cikk

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig