Élni a jelenben
Kultúra

Élni a jelenben

Hosszú időnek kellett eltelnie addig, amíg elkezdett másképp látni. Tragédiák érték, amiket fel kellett dolgoznia magában. Rájött, a jelenben kell élnie ahhoz, hogy vidám színek is megjelenjenek a képein. A festés és most már a versírás is gyógyír számára. N. Sebestyén Katalin reméli, alkotásaival másoknak is tud segíteni.

- Két új kötettel is jelentkeztél tavasszal. 

- Igen. Egészen friss mindkettő. A verses márciusban jött ki:  Lelkem, tiéd a végtelen univerzum címmel. Az eredeti elképzelés a Lélekhullámzások volt. Sok témát – évszakok, tájak, belső folyamatos vizsgálatok, hangulatok – érintek. Örülök, hogy sikerült olyan kötetet összeállítani, ami útmutató lehet mások számára is. A csillagászattal kapcsolatos könyvem: Utazás a rejtélyes univerzumban címmel jelent meg. Elkészítettem a katalógusomat ötvenegy festménnyel és két nekrológgal. Az egyik Alen Bean előtt tiszteleg, aki negyedik emberként jutott el a Holdra. A festővizsgám előtt kerültem vele kapcsolatba. A NASA-nál oktatótiszt volt egykor. Megkerestük a címét az interneten, és két órán belül válaszolt. Nagyon-nagyon tetszettek neki a csillagászati képeim. Ő azokat festette le, amiket a Holdon és Holdról látott. Ekkortól kapom a NASA-tól  a legújabb, a teleszkópok által készített felvételeket, amelyekből meríthetem alkotásaimhoz a képi anyagot.

- Balogh István a másik ember, akire emlékezem. Neki szintén nagyon hálás vagyok. Az obszervatóriumából többször megcsodálhattam a csillagos eget. A kötet bepillantást enged a csillagászati eseményekbe. Mindenkinek ajánlom ezt a kalauzt. Csodálatos az univerzum. 

- A verses könyv akár lelki támasz is lehet az olvasóknak? 

- Igen, azoknak, akik hasonló helyzetben voltak, vannak. Egy év alatt három, számomra nagyon fontos embert vesztettem el, köztük a lányomat a meg nem született unokámmal, aki 19 éves lenne. Erősnek kellett maradnom, de az ünnepek azóta is nagyon nehezek. 

- Kiskunhalason, Sári Kati otthonában mutattad be a könyveket meghívottaknak, a József Attila Irodalmi Kör tagjainak. Milyen szálakkal kötődsz ide? 

- Nagyon örülök a meghívásnak. Nagyon szívesen jövök Kiskunhalasra. Baráti szálak kötnek most már a városhoz. 

- Gyógyító folyamat a festés és az írás? 

- Igen. Az elején nagyon mogorva képeket festettem. Azután ez változott. Igyekszem együtt élni a jelen helyzettel. 

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap június 16-i számában olvashatják. 

Kép-szöveg: Pál László