Előadás Bajcsy-Zsilinszky Endréről a könyvtárban
Kultúra

Előadás Bajcsy-Zsilinszky Endréről a könyvtárban

Ki volt Bajcsy-Zsilinszky Endre címmel Bartha Ákos, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa tartott előadást az érdeklődő közönségnek pénteken Kiskunhalason a Martonosi Pál Városi Könyvtárban.  A kutató Bajcsy-Zsilinszky Endre radikális politikusról, újságíróról, a nyilasok által kivégzett ellenállóról szóló előadását a Pásztortűz Egyesület meghívásának köszönhetően ismerhette meg a halasi közönség. (címképen az előadó Bartha Ákos)

Végső István egyesületi elnök köszöntötte a résztvevőket. Bartha Ákos történész Bajcsy-Zsilinszky Endre és a magyar  témakört fejtette kis az érdeklődőknek. Bajcsy-Zsilinszky családjáról, politikai pályafutásáról, valamint a vészterhes időkben mutatott aktivitásáról esett szó, a számtalan politikai formáció, egyesület, csoportosulás működésének rövid ismertetése mellett. 

A történész kiváló vetített előadásával világított rá arra, hogy Bajcsy-Zsilinszky mennyire komplex történelmi személyiség volt. A fajvédelemtől a kisgazdapáton át a mártírhalálig számos kérdés mellett több tény is elénk tárult róla. Ennél csak a második világháborúban kibontakozott magyar ellenállás csoportjai, szervezetei, és pártjai mutattak  összetettebb képet a legitimistáktól, a radikálisokon, szocdemeken át a kommunistákig. 

Az 1945 után agyonhallgatott magyar náci- és szovjetellenes szervezetek története kapcsán számos kérdés érkezett az előadás végén az előadóhoz. Kiskunhalason a politikus-újságíró,  Bajcsy-Zsilinszky Endrének utca viseli a nevét.

Fotó: Pásztor Gergely, Végső István