Előadás Petőfiről és a Himnuszról
Kultúra

Előadás Petőfiről és a Himnuszról

A hagyományoknak megfelelően, a kultúra napjához kapcsolódóan rendezvényre várta a tagokat a Szilády Áron Társaság. A gimnázium dísztermében ezúttal Domonkos László tartott előadást, melyben többek között a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor életének eddig talán kevésbé ismert oldalát mutatta be, e mellett pedig természetesen a szintén jubiláló Himnuszról is beszélt.

Szombaton délelőtt a megjelenteket Lukács László, a Szilády Áron Társaság elnöke köszöntötte. Beszámolt az elmúlt hónapok legjelentősebb eseményeiről és az idei tervekről is. Mint elhangzott, a társaság életében is nagy jelentősége van a 2023-as évnek.

- Három évtizede gyűlünk össze közgyűléseink keretében, tehát idén jubilálunk mi is, a harmincadik évünket ünnepeljük. A díszülésünket novemberben fogjuk megtartani, de a mostani közgyűlés is nagy jelentőséggel bír számunkra. Hagyomány, hogy A magyar kultúra napja alkalmából mindig meghívunk Kiskunhalasra egy neves vendéget, ez a mai napon Domonkos László – árulta el az elnök.

Az író, újságíró, televíziós szerkesztő Apostol címmel tartott előadást a halasi hallgatóságnak. Petőfi Sándorról sok olyan információt osztott meg, ami a legtöbb ember számára biztosan újdonság volt.

- Petőfit szinte mindenki, mint a nagy lánglelkű költő tartja számon. Pedig a hazafias vagy szerelmes versei mellett sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak a prózái. Sokan nem is sejtik, hogy milyen mély és bölcs gondolatokat vetett papírra az ifjú Petőfi. Nem meglepő módon, ez az akkor éppen 23 éves srác, éppúgy járta a vidéket, mint teszik a mai hasonló korú srácok is, e közben pedig a piálás, csajozás, bulizás is része volt a mindennapjainak. Ezek mellett azonban olyan dolgokat írt meg prózáiban, amik minimum egy középkorú, de inkább egy idősebb ember tapasztalatait és gondolkodását tükrözik. Szerintem ebben rejlik Petőfi Sándor igazi zsenialitása – fejtette ki Domonkos László.

A rendezvényen készült felvételeket és interjúkat a Halas Televízió Kultúrkép magazinjában láthatják majd az érdeklődők.

Még több cikk

Vasárnapi dallista

Vasárnapi dallista

Aktívan Kis-lengyelországban

Aktívan Kis-lengyelországban

Sikeres visszatérés

Sikeres visszatérés