Emlékkönyv-bemutató
Kultúra

Emlékkönyv-bemutató

A Thorma János Múzeum kollektívája újabb rendezvénnyel várta a közönséget május 19-én. Az eseményen több szerző jelenlétében mutatták be a Halasi Múzeum 5. Emlékkönyvet az intézmény 145. évfordulója alkalmából.

Szakál Aurél múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket. Utalt rá, ez már a második bemutatója az ötödik emlékkönyvnek. Alkalmanként más és más tanulmányok kerülnek fókuszba. Ezúttal a Kiskunhalasi városházák és a kiskunhalasi tulipános ládák volt a választott témája.

- Milyen stílusban épültek a városházák? Mennyi volt Halason és hogyan változott a funkciójuk az idők során?

- Az elmúlt 300 évben mindig a fő utca központi részén voltak a városházák: öreg városháza (1700 körül), a 18. századi régi városháza, a klasszicista városháza, kisvárosháza, a közgyűlési épület és a szecessziós városháza. Napjainkra három létezik közülük: klasszicista városháza, kisvárosháza, szecessziós városháza.

- Milyen múltra nyúlik vissza a kiskunhalasi tulipános ládák története?

- Kiskunhalas a 19. század elejétől valószínűleg a térség egyik kisebb asztalos központja volt. A menyasszonyi ládákat az előlapjukon két egyforma tulipános véséssel díszítették. A 19. század végére csökkent a ládák iránti érdeklődés, és a módosabb népesség más bútorokat vásárolt: szekrény, sublót, almárium.

Gallina Zsolt a Tatárjárás Tázláron címmel tartott volna előadást a rendezvényen, de egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a programon, őt is Szakál Aurél helyettesítette. Mészáros László a kiskunhalasi szobrokról, emléktáblákról beszélt. Demeter Gábor a csendőrség kiskunhalasi működését ismertette. A rendezvényen részt vett még a szerzők közül Ádám András, aki a kiskunhalasi repülőnapokra emlékezett, és Szakál György, aki a halasi és a délalföldi városházákról írt tanulmányt.

További részletek a Halasi Tükör hetilap június 1-jei számában.