(►) Értékdíjátadással emlékeztek az Öreg Szuhay alkotójára (galéria)
Kultúra

(►) Értékdíjátadással emlékeztek az Öreg Szuhay alkotójára (galéria)

Családias légkörben történt emlékezés az Öreg Szuhay alkotójára, Zalai Szalay László íróra, újságíróra a Martonosi Pál Városi Könyvtár különtermében szombat délelőtt. Az eseményt a Pásztortűz Egyesület és a Gózon István Irodalmi kör tagjai szervezték. A rendezvényen Fülöp Róbert polgármester a helyértékek közé került alkotó unokájának, Szalay Péternek átadta az arról szóló oklevelet (címképen). Az eseményen verseltek, filmet néztek és beszélgettek az íróról és alkotói koráról a jelenlévők.

A Pásztortűz Egyesület  tagjai az elmúlt évben több alkalommal is megemlékeztek a talán kevésbé ismert, de városunkban érettségizett íróról, újságíróról Zalai Szalay Lászlóról, aki az Öreg Szuhay alkotójaként mutatta be a helyi, vidéki kiskunhalasi és környéki emberek mindennapjait könyvében. Február 24-én délelőtt a könyvtárban a Gózon István Irodalmi körrel közösen újra az Öreg Szuhay alkotója került napirendre, de kicsit másként.

Végső István főszervező köszönti a vendégeket

Mint a Pásztortűz Egyesület elnöke, a szombat délelőtti rendezvény főszerevezője, Végső István elmondta, meghívták Zalai Szalay László unokáit és ebből az alkalomból Kiskunhalas polgármesterét, Fülöp Róbertet is. Az alkalom kiváló volt arra, hogy a polgármester a Kiskunhalasi Helyi Értéktár Bizottság döntése alapján értéktárba felvett Zalai Szalay László munkásságát a család előtt méltassa és az értéktárba kerülésről szóló oklevelet átadja.

Monda Margit ismertette Zalai Szalay László író, újságíró életét

Fülöp Róbert polgármester nagyra értékelte a jogászként, íróként és újságíróként is tevékenykedő Zalai Szalay László munkásságát, mint ahogy az ő irodalmi hagyatékát, emlékezetét ápoló Pásztortűz Egyesület és a Gózon István Irodalmi Kör tevékenységét is. A városvezető köszöntő szavai után az író jelenlévő unokái közül Szalay Péternek nyújtotta át az értéktárba kerülésről szóló oklevelet.

A Futóhomok című film eredeti plakát részlete

A rendezvényen Monda Margit ismertette Zalai Szalay László író, újságíró életét. Ebből kiderült, hogy a Kiskőrösön született fiatalember városunkban járt középiskolába, a Szilády Áron Református Gimnáziumba és ott is érettségizett. Később jogi végzettséget szerzett, majd Kecskeméten újságot alapított. Írói tevékenységének egyik legismertebb darabja az Öreg Szuhay című regény, amely egy halasi ember szemüvegén mutatja be a múlt század eleji helyi élet mindennapjait. Margit az életút ismertetése után versben is összefoglalta az író gazdag életútját.

Fülöp Róbert polgármester méltatta Zalai Szalay László helyi értéket teremtő munkásságát

Végső István ezután a hozzátartozókat kérte meg, hogy osszák meg gondolataikat a közönséggel. Először Szalai Péter mondott köszönetet Fülöp Róbert polgármesternek és a rendezvényt szervezőknek, hogy ilyen nagy figyelmet szentelnek nagyapjuknak. Ez számukra  meglepő, de szívet melengető érzés – tette hozzá. Szalai Miklós, a másik unoka pedig javasolta, hogy nagyapja műveit célszerű lenne a helyi középiskolákban a diákok kezébe adni, mert hiszi ahogy őt 17 évesen megfogta a stílusa, úgy megragadja majd a mai fiatalokat is Zalai Szalay László izgalmasan mesélő szófűzési módja.

Az unoka, Szalay Péter köszönte meg a nagyapja emlékével való törődést

Az emlékező rendezvényen sok más mellett  filmvetítésre került sor. A jelenlévők részleteket láthattak a Futóhomok című korabeli filmből, amelynek tartamához Zalai Szalay László író e vidékről szóló munkái adták a rendezői, képi muníciót. Az eseményről a Halas Televízió csütörtöki Kultúrkép című magazinjában láthatnak összefoglalót olvasóink.

Szalay Miklós, a másik unoka javaslatot tett nagyapja könyveinek középiskolás terjesztésére

Kép-szöveg: Kovács Iván

Még több cikk

Dallista Kovács Katival

Dallista Kovács Katival

Dallista a Korál együttessel

Dallista a Korál együttessel

Vasárnapi dallista július 21

Vasárnapi dallista július 21