Teltházas Gion-est
Kultúra

Teltházas Gion-est

A Közösségek Háza adott otthont az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület legújabb programjának, a Gion Nándor emlékestnek szombaton délután. A vajdasági Szenttamás településről nem először érkezett városunkba delegáció. Jártak már Halason a Kalala Néptáncegyüttes és a betlehemező csoport tagjai is, és városunkból is több csapat utazott már ki a határon túli városkába. Ez alkalommal a Gion Nándor Kulturális Központ munkatársai mutatták be településüket, az emlékház munkáját és a legújabb irodalmi pályázatukat a teltházas közönségnek.

 

A fotóvetítéssel egybekötött esten először Németh Dezső a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke ismertette a vajdasági magyar író, újságíró, forgatókönyvíró, tanár, és az újvidéki rádió magyar főszerkesztőjének munkásságát. Az est további részében Paraczky László és dr. Horváth Futó Hargita az Emlékház munkatársai mutatták be Gion irodalmi hagyatékát, melyek közül talán a leghíresebbek a „Virágos katona, a Latroknak is játszott, valamint az Angyali Vigasságok”. Ez utóbbi adta az alapot az eredeti szenttamási betlehemes játék újra adaptálásához is.

A Popovača venac utcában található egykori Gion szülőházban nagyon aktív kulturális élet folyik. Alig 3000 kis közösség tartja életben a színes és változatos magyar közművelődést. A Gion regényekből jól ismert szenttamási kis utcák azonban csodás neobarokk épület homlokzatokat rejtegetnek. A mindennapi rohanásban sokan csak elszaladnak a míves épületek előtt, azonban az irodalmi est után dr. Káich Katalin emeritus, művelődéstörténész által megnyitott kiállításon bárki megcsodálhatja, hogy milyen értékeket, különleges épületdíszeket fedezhetnek fel Szenttamás utcácskáin.

A kiállítás egy hétig, azaz február 14-ig látogatható a Közösségek Házában, ezt követően Újhartyánba viszik tovább Szenttamás jó hírét, Gion Nándor munkásságát és a „neobarokk épületek” című fotókiállítást a szervezők.

A Gion Nándor emlékestről bővebben a szerdán megjelenő Halasi Tükörben olvashatnak majd.

Megújult FACEBOOK OLDALUNKON további képeket láthatnak az eseményről.

 

Vadkerti Mónika

Fotók: Pozsgai Ákos

Még több cikk

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

Sose halok meg?

Sose halok meg?