Gombás képek és ételek
Magával ragadó szépségű gombafotókkal várja a Végh-kúria legújabb kiállítása a látogatókat. A képeket dr. Kovács Enikő Éva készítette, aki alkotásait most a közönséggel is megosztja.
A Bajcsy-Zsilinszky utcai kiállító terem falára kihelyezett tájékoztató arra hívja fel a figyelmet, hogy az ehető gomba fontos emberi táplálék. Fehérjéi aminosav-összetétele táplálkozás-élettanilag kedvező. Jelentős B és D vitamin, kálium-, foszfor- és folsavtartalommal rendelkeznek. Kutatások 650 gombafajból mutattak ki különböző gyógyhatású anyagokat.
A Végh-kúriában csütörtök óta látogatható kiállítás többféle gombát is bemutat. Van ott többek között gyapjas tintagomba, csészés csillaggomba, lila pereszka, óriás bocskoros gomba, pikkelyes pöfeteg, galléros laskagomba, ízletes csiperke és mezei szegfűgomba.
Faggyas Szabolcs természetvédelmi szakértő ajánlotta a közönség figyelmébe a tárlat képeit és a trombitagomba, illetve a sárga rókagomba porral készült sajtos pogácsát. Mindehhez gyógyító hatású szörpöket kínáltak a vendégeknek.
A rendezvényen Faggyas Szabolcs rámutatott az ehető gombák kedvező élettani hatásaira. Hangsúlyozta az élesztőgombák a bor- és söripar, továbbá az élelmiszeripar fontos tényezői. Elmondta, először 2005-ben és csak 35 fajt nyilvánítottak védetté. Ma már 58 ilyen van a 2700 gombafajból, melyek közül 900-1000 található meg a Duna-Tisza közén.
A kiállítás a Vasvarjú Alapítvány, valamint a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében valósult meg.
Kép-szöveg: Pál László
{phocagallery view=category|categoryid=1366|limitstart=0|limitcount=0}