Gyöngyőrzők – tabuk nélkül a méhnyakrákról és a megelőzésről (galéria)
Kultúra

Gyöngyőrzők – tabuk nélkül a méhnyakrákról és a megelőzésről (galéria)

Gyöngyfűzésre, kiállításra, előadásra és kötetlen beszélgetésre várták az érdeklődőket a Forrás Új Tükör Klubba. A Sétáló utcai Közösségek Házában ezúttal a nőgyógyászati daganatos betegségek megelőzése és korai felismerése illetve a HPV oltások fontossága volt a téma.  Az est előadója dr Mare Norbert szülész-nőgyógyász szakorvos volt. A rendezvényen nyíltan, tabuk nélkül lehet beszélni a témáról, Erre az alkalomra, Halasra érkezett Blumenschein Ágota festménykiállítása is, Az est folyamán gyöngy karkötők is készültek melyeket daganatos betegekhez juttatnak el, hogy erőt adjanak a betegség leküzdéséhez.

Évente mintegy 16 ezer megbetegedés történik hazánkban, így kiemelten fontos téma a méhnyakrák megelőzése, amelyhez jelentősen hozzájárulnak a HPV oltások. A Gyöngyőrzők elnevezésű programra többen rózsaszín vagy pink ruhában érkeztek, hiszen ez a színe a kampánynak és az ügyet felkaroló Mályvavirág Alapítványnak.

Kiskunhalason immár harmadik alkalommal rendezték meg ezt a programot. A szépszámú jelenlévőt Dancs Eszter védőnő, a helyi program fő szervezője köszöntötte.

A rendezvényt Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere nyitotta meg. A városvezető megköszönte, hogy ilyen sokan az ügy mellé álltak. A polgármester szólt a HPV oltásokról is, melyet a városvezetés fontos lehetőségnek tart. Még az oltások bevezetésekor volt év, amikor az önkormányzat biztosította a díjmentes oltásokat. Hazánkban az általános iskola hetedik osztályában, a 12. életévüket betöltött fiatalok kérhetik a díjmentes oltást. 2020 óta a fiúk számára is biztosított ez a lehetőség. Fülöp Róbert polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy ez egy felelősségteljes döntés és fontos lenne, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel.

Nagy-Tóth Ildikó a Mályvavirág Alapítvány elnöke élőben jelentkezett be és köszöntötte a halasi résztvevőket. A 10 éves alapítvány célja a HPV prevenció és a nőgyógyászati betegségben szenvedőknek testi és lelki segítségnyújtás. A gyöngy karkötőkkel, a kapcsolattartással és a rendezvényekkel azt az üzenetet közvetítik, hogy senki nincs egyedül.

Dr. Mare Norbert szülész-nőgyógyász szakorvos előadásában kihangsúlyozta a szűrővizsgálatok fontosságát és beszélt a HPV oltások fontosságáról, mivel ezek az injekciók 95 százalékos védettséget nyújtanak.

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda is az ügy mellé állt. Az EFI vezetője, dr. Ördögh Csaba is arról nyilatkozott milyen fontos a megelőzés és a szűrővizsgálatokon való részvétel, hiszen orvosként tudja, milyen küzdelmen mennek keresztül a súlyos, vagy akár már menthetetlen betegek. A méhnyakrák pedig az egyik leginkább megelőzhető rák.

A Közösségek Házában pár napig még megtekinthető Blumenschein Ágota festménykiállítása. A vándorkiállítás képei a petefészekrák tüneteit ábrázolják egy balerinával.