Hat nap önfeledt boldogság
Kultúra

Hat nap önfeledt boldogság

Ragyogó szempárok, széles mosoly, izgatott zsongás- ezek olvashatók le leginkább a kelebiai Ökomenikus Kézműves Táborban résztvevő gyerekek arcáról. Az elmúlt 6 napban sok különleges élménnyel gazdagodtak a tompai, kelebiai és csikériai gyerkőcök.

Őri Viola ötletgazda –gyermekkorának meghatározó, tázlári református hittantábori élményei alapján -álmodta meg az ökomenikus tábort. Az elgondolást tettek követték, és Viola kedves személyiségéhez megannyi segítő csatlakozott. Így valósulhatott meg összefogással egy olyan, ingyenes tábor, amely közel 60 diáknak, (köztük hátrányos helyzetű gyerekek is) nyújtott maradandó élményt. 

tabor1

- A tompai cserkészek és több egyház is azonnal mellénk állt és segített a szervezésben. Ilyen a katolikus, a baptista és az őskeresztény apostoli egyház. De természetesen vannak itt reformátusok, és olyanok is, akik még hittanra sem járnak. Most 60 gyereket tudtunk fogadni, de legalább ennyit el is kellett sajnos utasítanunk, mert nem volt elég kapacitásunk, anyagunk, segítőnk.

tabor2

Példátlan az, ahogy Kelebia megmozdult és összefogott a cél érdekében. A nagymamák minden nap hoztak finom házi süteményt, kalácsot, de az édesanyák is kitettek magukért, így mindig a bőség asztala várta a tábori munkák után megéhező gyerekeket. Segítőink is nagyon kitettek magukért, az anyag, a játék és az énekfelelősök, a hittan oktatók mind-mind lelkesen és odaadóan gondoskodtak a kicsik testi és lelki feltöltődéséért.

tabor3jo


A nemrégiben átadott, gyönyörű környezetet biztosító kelebiai piactér ezekre a napokra nyüzsgő gyermekbirodalommá változott. A délelőtt 10-re érkező gyerkőcök először közös imával, majd énekkel kezdték a napot. A Bibliából, József története alapján választottak magunknak nevet a csapatok, akiket három csoportba osztottak a segítők. A „19 testvér”, a „jó testvérek” és az „álomlátók” akadályversenyeken, ügyességi feladatokban is összemérték tudásukat. Minden nap valami más kézműves program is várta a 4- 15 éves korú gyerekeket. Agyagozás, kőfaragás, barkácsolás, csuhévirág és babakészítés, gyöngyfűzés, batikolás, rongyszövés és üvegfestés- változatos és érdekes pillanataiba kóstolhattak bele a gyerekek.

Jó cselekedetekkel, egymásnak segítéssel plusz pontokat is gyűjthettek a tábori naplóba a résztvevők, amelyek száma alapján, a nap végén jutalmat kaptak. A szervezők bíznak abban, hogy hasonló összefogással, még idén nyáron azokat a gyereket is táboroztatni tudják, akik erről, az elsőről lemaradtak. Rájuk is hasonlóan izgalmas feladatok várnak, lelkes segítőkkel az élen.
Vadkerti Mónika