Hogy ropták… (videó + galéria)
Kultúra

Hogy ropták… (videó + galéria)

Csak úgy porzott a színpad a táncos fiúk és lányok lába alatt az első alkalommal megrendezett „Járd ki lábad” című Megyei Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyen.

Hat településről érkeztek nevezések a Kiskun Népművészeti Egyesület és a Kiskun Táncegyüttes meghívására. Így mutatták meg tánctudásukat a kiskunmajsai, a gátéri, a soltvadkerti, a petőfiszállási, a jánoshalmi és nem utolsó sorban a halasi gyerekek és ifisták.

36 páros vagy szólista táncostól többek között palatkai, dél-alföldi, szatmári, kalocsai és hagyományos roma táncokat láthatott a közönség és a szakmai zsűri. Mándity László neves és elismert táncpedagógusokat hívott meg zsűritagoknak. Itt volt Mihó Erika, Fülöp Ferenc díjas táncos, a Bartina Táncegyüttes és több hazai csoport vezetője, Kovács József a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, számos rangos elismerés tulajdonosa, és Tóth Zoltán táncpedagógus, Fülöp Ferenc díjas táncos, a Bartina Táncegyüttes csoportvezetője.

{phocadownload view=youtube|url=https://www.youtube.com/watch?v=zrwUbyO-6PY}

A zsűri a közel másfél órás táncverseny után vonult el döntést hozni. Szakmai szemmel figyelték a táncosok mozgását, hogy koruknak, tudásuknak megfelelő-e a táncválasztás, de nézték az összhangot, a lépések letisztultságát, az ugrások, forgatások, mozdulatok kivitelezését.

Míg a közönség és a résztvevők a zsűri döntésére vártak, jó hangulatú táncházat szerevezett a Kiskun Táncegyüttes, amelybe sokan kapcsolódtak be a nézők köréből is.

A zsűritagok közül Tóth Zoltán minősítette a versenyt és a táncosokat, majd kiosztásra kerültek a bronz, az ezüst, az arany és a kiemelt arany fokozatok. Számos elismerő oklevél került a megérdemelten a táncosokhoz, a kiemelt arany fokozatúak, pedig egy kupát is kaptak elismerésül.

A Kiskun Táncegyüttes szólista táncosai ismét jó formájukat hozták, a nyolc kiemelt arany nagy része Halason maradt.

Szöveg: Vadkerti Mónika
Fotó: Bereczki Zsolt
Videó: Bakos László

{phocagallery view=category|categoryid=1327|limitstart=0|limitcount=0}