Honmentők / Honvesztők
Kultúra

Honmentők / Honvesztők

Ezzel a címmel jelent meg Romsics Ignác könyve a közelmúltban. A Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár szeptember 29-én mutatta be kötetét Kiskunhalason, a Thorma János Múzeumban a helyi közönségnek. Hat, tábornokból lett államfő életútját ismerhetik meg az érdeklődők.

Romsics Ignác, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja fő kutatási területe a 20. századi történelem. Legújabb, Honmentők / Honvesztők című kötete a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg. Tábornokokból lett államfőket mutat be. Köztük van Báró Carl Gustaf Emil von Mannerheim, Józef Klemens Pitsudski, Nagybányai Horthy Miklós, Ion Antonescu, Francisco Franco és Philippe Pétain.

„Mindegyik portré centrális témája a kezdetben apolitikus tisztek politikai érdeklődésének a kialakulása és ezzel összefüggésben világképük formálódása. Ennél is nagyobb figyelmet szentelek a hatalom csúcsára került tábornokok kivétel nélkül konzervatív és többnyire diktatórikus jellegű államvezetői elképzeléseinek, valamint általában autoriter és represszív karakterjegyeket mutató hatalomgyakorlásuknak. Ezután a hatalom elvesztésének különböző útjai-módjai és a bukás feldolgozásának vagy feldolgozatlanságának keservei következnek.” – fogalmazott Romsics Ignác a kötet előszavában.

Megtudtuk, az életrajzok nagy része a rendelkezésre álló angol, francia, német és magyar nyelvű szakirodalom feldolgozásán alapul. A történész ezeket egészítette ki – kisebb részben – finn, lengyel, román és spanyol nyelvű tanulmányokkal. Nagyon hasznosnak találta még az egész életpályára vagy annak egyes szakaszaira visszatekintő memoárokat, reflexiókat.