Illem és egymásra figyelés (galéria)
Kultúra

Illem és egymásra figyelés (galéria)

Bánjunk másokkal empátiával, odafigyelő módon! Adjuk meg a tiszteletet embertársainknak! Ezek voltak a legfőbb üzenetei annak a találkozónak, mely a Közösségek Házában volt november 22-én. Dr. Veszelszki Ágnes mutatta be a társas viselkedéshez útmutatóval szolgáló, Illemkalauz című könyvét a Forrás-Új Tükör Klub meghívására. A programot a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezte. 

Dr. Veszelszki Ágnes kiskunhalasi kötődésű nyelvész, újmédia-kutató, protokollszakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a közelmúltban jelentette meg új kötetét. Az Illemkalauz című könyv újat hoz és mutat több okból. Egyrészt a személyes történetek miatt, másrészt az új szokások bemutatásával, harmadrészt pedig gyönyörködtető, humoros és különleges illusztrációk közreadásával.

- A Budapesti Corvinus Egyetemen hirdettem meg Protokollkommunikáció címen viselkedéskultúrával, udvariassággal, de leginkább diplomáciai és hivatalos protokollal kapcsolatos kurzust. Nagyon sokat készültem erre az órára, de ténylegesen nem tudtam elindítani tavaly, ezért megmutattam nyilvánosan, a közösségi médiában. Először egy Facebook-oldalt indítottam, majd az érdeklődés annyira megnövekedett iránta, hogy 2020 márciusában az Instagramra is felírtam ezeket a tartalmakat. Mindennap megjelenik egy új poszt, egy rövid, egy-két mondatos szöveges tartalom, amelyhez mindig magyarázatot fűzök. Nagyon aktívan válaszolok a követők kérdéseire, megjegyzéseire. Ez számomra nagyon-nagyon fontos – mondta dr. Veszelszki Ágnes. – Összegyűlt ötszáz poszt, az azért már bőven egy könyvre való anyag. Először Czikkely Panni grafikust kerestem meg, hogy lenne-e kedve közösen alkotni és egy könyvet összeállítani. Ezzel párhuzamosan pedig a Libri Könyvkiadóhoz vittem el az anyagot, ahol azonnal lecsaptak rá, és nagyon nagy örömmel fogadták ezt a kezdeményezést, így elkezdtünk rajta dolgozni. Májusban indult a kiadói munka, nagyon hálás vagyok a szerkesztő precíz, alapos munkájáért. Most, november elején jelent meg a könyvesboltokban az Illemkalauz című kiadvány – tudtuk meg a szerzőtől.

A könyv tartalma 10 fejezetre osztható. Szó van benne arról, hogyan viselkedjünk másokkal, mire érdemes odafigyelni, ha társaságba megyünk. A témák között szerepel még az utazás, a munka, a szabadidő, az ajándékozás, az étkezés, a telefon használata és a netikett az online közegre vonatkozóan.

A Forrás-Új Tükör Klub rendezvényének elején dr. Veszelszki Ágnes tartott előadást az Illemkalauzt bemutatva. A folytatásban Palásti Károly gimnáziumi tanár beszélgetett a kötet szerzőjével. A program zárásaként kérdéseket tehettek fel a jelenlevők az új könyv kapcsán. A tartalmas estet Király Gábor, a Forrás-Új Tükör Klub házigazdája köszönte meg a szervezők képviseletében. Az Illemkalauz bemutatója dedikálással ért véget.

Dr. Veszelszki Ágnessel készített interjúnkat a Halasi Tükör hetilap december elsejei számában olvashatják.

Pál László
Fotók: Anda Péter