Játékos este volt
Kultúra

Játékos este volt

A városunkban nagy köztiszteletnek örvendő Baráth József művésztanár a napokban töltötte be 93. életévét. Hagyomány, hogy születésnapja alkalmából minden évben új tárlattal jelentkezik. Pénteken este a Közösségek Háza nagytermében nyílt meg a Játszani is engedd elnevezésű kiállítás, melyen ezúttal Baráth tanár úr térplasztikáit vehette szemügyre a közönség.

A Halasi Média és Kultúra Kft. által szervezett kulturális esemény egy meglepetés produkcióval kezdődött. Baráth József egykori tanítványa, Rémán János a Rejtelmek című vers megzenésített változatát énekelte el.

- Mikor szóba került a mai esemény, megkérdeztem Jóska bácsitól, hogy mivel tudnánk ezt az estét show műsorrá varázsolni. Azt kérdezte, tudok-e énekelni. Mondtam, hogy tudok. Na, így lettem én a kiállítás nyitóprodukciója – árulta el János.

Ezt követően az est házigazdája, Király Gábor szavalt el egy József Attila költeményt, melyben elhangzott az idei kiállítás mottója is: Játszani is engedd!

A közönség örömmel hallgatta az est főszereplőjének, Baráth Józsefnek a szavait. A művésztanár elmondta, miként kapott ihletet mostani kiállításához. Mint kiderült, egészen véletlen, hogy éppen a térplasztikák felé terelődött a figyelme.

- Egyik délután már éppen túl voltam a teázáson, hallgattam a rádiót és kiürült az asztalon lévő gyufásdoboz. Elővettem egy másik doboz gyufát, közben pakolgattam a gyógyszeres dobozkáimat is. Ekkor tűnt fel, hogy milyen szépen néz ki, ahogy egyik dobozt ráhelyezem a másikra, a harmadikat mellé pakolom. Az egyszerű dobozokban is megláttam a szépséget. Sokáig ültem az asztalnál, rakosgattam a különféle formákat, s rájöttem, hogy ezekből én kiállítást szeretnék csinálni. Ha végignézik az alkotásokat, a legegyszerűbb formákat fedezhetik fel. Gömb, kocka, gúla, henger. De együtt mégis egy egészet alkotnak – fejtette ki Baráth József.

Mielőtt a jelenlévők körbenézhették volna az alkotásokat, több meglepetés is történt. Baráth József felidézte gyermekkora egyik meghatározó, játékos pillanatát, amikor a porszívócsőbe trombitált. Ezúttal egy kartonhengert szólaltatott meg a közönség legnagyobb örömére.

Itt azonban még nem ért véget az este. Józsi bácsi Rémán János és Király Gábor közreműködésével, fésűk és alufóliadarabok segítségével „muzsikált”. Az alkalmi trió nagy tapsot kapott a közönségtől.

A kiállítás ingyenesen tekinthető meg a Közösségek Háza nagytermében, nyitvatartási időben. A helyszínen készített interjúkat, felvételeket a Halas TV híradójában láthatják majd jövő hét elején.

Még több cikk

(►) Én és a virágom

(►) Én és a virágom

Dallista Bilicsi Tivadarral

Dallista Bilicsi Tivadarral

Kiskunsztságok 2023

Kiskunsztságok 2023