Jubileumi könyvbemutató
Kultúra

Jubileumi könyvbemutató

A Szilády Áron Református Gimnázium 350 éve címmel jelenik meg könyv a nagy múltú középiskoláról. A kötet ünnepélyes bemutatóját augusztus 30-án 15 órakor tartják az oktatási intézmény dísztermében.

Tíz éve a kiskunhalasi református oktatás 340. évfordulója és a Kiskunhalasi Református Gimnázium újraindulásának 10. évfordulója alkalmából írta meg dr. Gszelmann Ádám a Szilády Áron Református Gimnázium története című könyvet. Az 1664-től 2004-ig tartó időszakot felölelő monográfiát sok képpel illusztrálva a Kiskunhalasi Református Egyház jelentette meg.

A Szilády Áron Református Gimnázium 350 éve című újdonság az előbbi folytatásának tekinthető, mely a Halasi Albumok sorozat 15. része Szakál Aurél szerkesztésében. Előszavát dr. Gszelmann Ádám jegyzi, ahogy a református gimnázium múltját összefoglaló első fejezetet is ő írta. A továbbiakban sikeres, neves tanítványok visszaemlékezéseit lehet olvasni diákéveikre vonatkozóan az 1940-es évektől kezdve napjainkig.

A gimnáziumban végzettek névsorát is közlik 1868-tól 2014-ig különböző forrásokból. Tablók 1893-tól az idei esztendőig szerepelnek benne. Mint megtudtuk, mindegyik tabló 1948-tól van meg. Az albumhoz DVD-t is mellékeltek, melyen az összes megtekinthető. A gimnázium ma címet kapta a záró fejezet. Oktatás, nevelés és diákélet témában tanárok írták, és sok-sok fotóval gazdagították. A kötet végén olvasható az előfizetők névsora, ők 300-nál is többen vannak.

- A XVII. század második felében már a debreceni iskolahálózatba tartozóan Kiskunhalason is működött református iskola. Attól kezdve mindig a korszakok adottságainak megfelelően működött a gimnázium 350 éven keresztül – fogalmazott Szakál Aurél. – A könyv létrejöttéért köszönet illeti Varga Judit jelenlegi és dr. Bognárné Nagy Éva korábbi igazgatót és dr. Szabó Ferenc pedagógust. Lelkes, áldozatos szervező és alkotó munkájukat sokan támogatták, az ő pozitív hozzáállásukat és munkájukat is nagyon köszönjük – tette hozzá az album szerkesztője.

A kötet ünnepélyes bemutatóját augusztus 30-án 15 órakor tartják a Szilády Áron Református Gimnázium dísztermében. A helyszínen az előfizetett könyvek átvehetők, és továbbiak kedvezményesen vásárolhatóak. A középiskolában szeretettel várják a vendégeket rendezvényükre. Jó szívvel invitálják az érdeklődőket, hogy nézzék meg folyton megújuló régi iskolájukat.

Szöveg-fotó: Pál László