Képes üdvözlet madártávlatból (galéria)
Kultúra

Képes üdvözlet madártávlatból (galéria)

Különleges kiállítással nyitotta meg újra a kapuit a Közösségek Háza. A nagyteremben magasból, drónnal készített felvételek kaptak helyet a falakon. A Ki gépen száll fölébe című tárlatot a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte Vercz András és Szőri Attila képeiből. A fotókat Bródi Mária rendezte és válogatta. Az ünnepélyes megnyitót május 6-án este tartották.

A vendégeket Kovács Iván, a Halasmédia főszerkesztője köszöntötte a szervező cég képviseletében, és konferálta a rendezvényt. Közreműködött Lauer Zsolt és tanítványa, Rencsár Ábel harsonán. Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét Harnóczi Virág Eszter szavalta el.

A város első nyilvános jelenléti programjának résztvevőit Kuris István László köszöntötte. Úgy fogalmazott, Kiskunhalason Kiskunhalasnak van mit csodálnia. András és Attila képei a város épített és teremtett értékeit mutatják be. Az alpolgármester kiemelte, a fotók megszólítják a szívünket.

A tárlatot Daróczi Csaba, a természetfotózás nemzetközileg elismert személyisége nyitotta meg. A drón kapcsán azt mondta, ez a különleges eszköz különleges lehetőséget adott a fotósok kezébe. Általa néhány 10 méter magasból látjuk a környezetünket, új világba csöppenünk.

Vercz András és Szőri Attila kiskunhalasi drónfotóiból tekinthető meg kiállítás a Közösségek Házában. Az ikonikus épületek, szobrok voltak az elsődlegesek, majd bővítették a kört. A kollégákat a tárlat létrejöttéről kérdeztük.  

- Két évvel ezelőtt készítettünk a városról egy drónos filmet, amit a Halasi Média és Kultúra Kft.-től rendelt meg a Városvédő és Városszépítő Egyesület. Utána beszéltünk arról, hogy érdemes lenne ezeket a helyszíneket fotókon is megörökíteni. Amikor az idei városi naptár tematikája került szóba, Andris ötlete volt, hogy ezekből a képekből összeállíthatnánk. Kiválasztottunk tizenkettőt. Ekkor derült ki, hogy nem fali-, hanem asztali naptár lesz. Felpörögtek az események innentől kezdve – mondta Szőri Attila. 

- Plusz negyven képet kellett még készíteni – vette át a szót Vercz András. - Az én ötletem volt, hogy a magyar kultúra napjára legyen kiállítás a fotókból. A vírushelyzet miatt ez egészen mostanáig csúszott. Attilával megbeszéltük, milyen helyszínekre lenne érdemes elmenni felvételeket készíteni a magasból. A drónnal való felszállás után módosítanunk kellett az eredeti elképzeléseinken. Madártávlatból nem hozta mindegyik beállítás azt, amit vártunk. Párat szükséges volt újragondolni. A felszállásokat én irányítottam. Amíg én a látószöget néztem, addig Attila figyelt a drónra, hogy ne ütközzön akadályokba. Közösen néztük a megfelelő beállítást, és utána exponáltam. Mindegyik helyszínről készült legalább nyolc-tíz kép.

A Ki gépen száll fölébe című kiállítás megnyitója egy rögzített drón segítségével közös fotózással ért véget.

Pál László
Fotók: Anda Péter