(►) Készüljön különleges zenei élménnyel az adventre
Kultúra

(►) Készüljön különleges zenei élménnyel az adventre

Klasszikus zenei élményt kínál a város az adventi időszak meghitt hangulatához. A Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) tanárainak koncertjét láthatják az érdeklődők a Thorma János Múzeumban december 2-án 17.00 órától. Az előadás próbáján járt szerkesztőségünk és megszólítottuk a fellépőket. Éljen a lehetőséggel! A lélekemelő zenei élményre a belépőjegyek a múzeumban és a koncert előtt korlátozott számban a helyszínen vásárolhatók!

Kocsisné Varga Zsuzsanna (Thorma János Múzeum, vezető). Majdnem minden rendezvényünkön valamilyen zenei aláfestéssel készülünk a vendégeinknek. A zeneiskolával jó a kapcsolatunk, szívesen jönnek hozzánk, és nemcsak ők, hanem a fúvósok is szeretnek itt zenélni egy-egy műsor alkalmával. A Thorma-galéra díszterme gyönyörű helyszín, és jó az akusztikája, szeretnek itt zenélni a fellépők, amit a közönség is jól fogad – mondta a vezető.

Kocsisné Varga Zsuzsanna, a Thorma János Múzeum vezetője

Nem csak ilyen programok lesznek a városban, viszont abszolút illeszkedik a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. szervezte adventi programsorozathoz a koncert. Az advent elejére tettük a dátumot. Az emberek az őszből éppen kijöttek és kezdenek a karácsonyra hangolódni, mi pedig szeretnénk ebben a kellemes közegben rendezett adventi zenés koncerttel az ünnep felé fordítani a városlakók figyelmét – nyilatkozta Kocsisné Varga Zsuzsanna.

Kovács Andrea, az Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója

Az AMI igazgatónője, egyben az adventi koncert egyik fellépője, Kovács Andrea a következőket mondta. A közönség nagyon színes repertoárra számíthat, a barokk kortól egészen napjainkban élő zeneszerzőkig, tehát színes a paletta, és válogatunk olyan műveket, ami az adventi hangulathoz mindenféleképpen segít hozzájárulni.

Sokat gondolkodtunk, hogy mégis kiket kérjünk meg a munkatársaink, pedagógusaink közül. Arra az elhatározásra jutottunk, hogy szeretnénk mindenféleképpen hegedűszót hallani a zongoraszó mellet. Ezen kívül egy fuvolista és magánénekes kolléganőnk fognak szerepelni, tehát öten adjuk a koncertet.

Juhászné Zelei Judit, az AMI igazgatóhelyettese

Nagyon örülünk annak, hogy a múzeum és a város vezetése is fontosnak tartja azt, hogy egy ilyen szép helyszínen szóljon zene. Jó érzés, hogy a kiállítások megnyitóján is sokszor szerepelhetünk. Egy pianínót helyeztetünk állandó időszakra el a díszterembe, ami a zeneiskoláé. Tehát adott az eszköz, így a koncert egyik alaphangszere, a pianínó rendelkezésre áll a múzeumban – zárta szavait Kovács Andrea.

Petrovics Máté hegedűn játszik

Juhászné Zelei Judit, az AMI igazgatóhelyettese, a koncert fellépőjeként fejezte ki örömét a lehetőségi miatt. Nagyon örülünk a felkérésnek. A zeneiskola nagytermében is szeretünk koncertezni, de ez mindig egy kivételes alkalom, hogy ilyen gyönyörű festmények közegében tarthatunk koncertet. Az pedig külön öröm számunkra, hogy advent alkalmával szólalnak meg majd ezek a gyönyörű művek.

Az iskolánk a művésztanárai lépnek fel, és természetesen ők maguk határozzák meg, hogy milyen művekkel készülnek az estére. Olyan kollégák álltak össze erre a hangversenyre, akik igazából baráti kapcsolatban vannak, szoktak együtt muzsikálni, tehát nem szokatlan tőlük a közös együttzenélés. Az adventi ünnepi atmoszférától kicsit szélesebb lesz a repertoár, természetesen felcsendülnek majd karácsonyi, adventi dallamok is, de ma élő zeneszerzők művei is megcsendülnek, nagyon szép dallamok szólalnak meg majd különböző hangszereken.

Fodorné Zöldi Nikolett magánenekes a próbán

A látványos közönség-kedvenc négykezes Andreával szerepel a műsorban, amire mindig nagyon nagy örömmel készülünk. Andreával már összeszokott páros vagyunk. Lassan 10 éve, hogy együtt muzsikálunk, és gyakorlatilag úgy gondolom, hogy a sikerünknek is ez a titka, hogy egymást nagyon jól kiegészítjük, egymáshoz tudunk alkalmazkodni, egymás rezdüléseit nagyon érezzük. Tudjuk, hogy a másik mikor, mit szeretne közvetíteni a közönség felé. A szombati est folyamán két művel készülünk a hallgatóságnak – zárta gondolatait Juhászné Zelei Judit.

A nézők által rendkívül kedvelt négykezes gyakorlás közben

A Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak koncertjét a Thorma János Múzeumban december 2-án 17.00 órától láthatják, hallhatják az érdeklődők. Az adventi koncertre a belépőjegyek a múzeumban és a koncert előtt korlátozott számban a helyszínen vásárolhatók!

A zenei élményt a terem képi világa fokozza az adventi koncerten

Kép-szöveg: Kovács Iván